U trendu

Posle četrdesete

Prekretnica u životu nastupa posle četrdesetog rođendana, složiće se svi koji su ga proslavili. Deca su odrasla i nezavisna, karijera je uglavnom stabilna i imamo mnogo više vremena da se bavimo onim čime bismo želeli.
Nažalost, sve više vremena treba provesti u teretanama i prostorima za vežbanje jer je sve teže smršati, pa čak i samo održavati telesnu težinu. Protiv vas se urotilo nekoliko različitih faktora. Na prvom mestu je usporavanje bazalnog metabolizma. Mnoga istraživanja su pokazala da je sa svakom decenijom potrebno sve manje energije da telo obavlja najosnovnije funkcije.
Na drugom mestu su promene u vašem telesnom sastavu. Naime, raste procenat masnog tkiva, a smanjuje se količina mišića, a za rad masnih ćelija je potrebno manje energije nego za rad mišićnih ćelija.
Na trećem mestu je činjenica da s godinama usporavamo i smanjujemo svoje aktivnosti. Sve to dovodi do toga da se kilogrami sve lakše gomilaju, a sve teže skidaju. Kratkoročno rešenje problema su dijete, ima ih raznih, ali problem je u tome što bi dijeta trebalo da traje praktično do kraja života.
Zbog toga stručnjaci savetuju neke izmene u stilu života i navikama koje će pomoći da se zaustavi povećanje težine. Svakodnevno treba 30 minuta sprovoditi neku vrstu fizičke aktivnosti, i to kombinaciju aerobnog treninga i istezanja, što će pomoći sagorevanje kalorija i poboljšati stanje kardiovaskularnog sistema. Ishrana treba da bude dobro izbalansirana kako bi se kontrolisao osećaj gladi i održavala optimalna koncentracija glukoze u krvi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (6)