Poslednji živi potomak Hitlera: „Nikome ne bih poželeo ovo prezime“ (Video)

Romano Lukas Hitler (65) jedina je živa osoba na svetu koja nosi prezime najpoznatijeg svetskog diktatora svih vremena.

„Adolfov otac Alojz je imao mlađeg brata. Njegov unuk je bio moj otac“, kaže muškarac, na čijim dokumentima piše zloglasno prezime, a živi na istoku Nemačke.

Romano tvrdi da su njegovi roditelji pobegli iz Istočne Nemačke i umrli u Bratislavi. Njega su nakon toga poslali u manastir, ali ubrzo ga je usvojila poljska porodica.

Kad je odrastao, vratio se u Nemačku kako bi učio za brodskog kromilara. „Ali moje ime mi je izazvalo mnogo tuge tokom godina.“

Uprkos njegovim prigovorima zbog povezanosti s Hitlerom, zidove stana ovog penzionera krase slike nemačkog diktatora, s jedne strane, uz fotografiju nemačke kancelarke Angele Merkel s druge strane nemačke zastave.

„Ljudi se šokiraju ili smeju kada čuju moje ime. Ono je često bilo razlog zašto nisam mogao da nađem posao. Ali nakon mene više neće biti Hitlera. Ovo prezime je kao krst koji sam morao da nosim i ne bih ga poželeo nikome. Nemci uvek misle da je Hitler bio loš čovek, ali ja sam jako jednostavna osoba.“

Romanove potvrde o tome da je Hitlerov otac Alojz imao brata, ne preklapaju se sa stavom istoričara. 1837. Alojzova majka Marija rodila je i postala samohrana majka prvog i jedinog deteta. Marija je odbila da prizna ko je otac njenog sina, pa je kršten kao Alojz Šiklgruber, a umesto imena oca je pisalo: nezakonito.

Istoričari su raspravljali da su dve moguće opcije ko bi mogao biti otac. Jedan je mogao biti Johan Džordž Hedler, čije je ime dodato u rodni list kada je Alojz odrastao i kog je Treći Rajh i službeno prihvatio kao njegovog oca. Druga mogućnost je bio Johan Nepomuk Hedler, Džordžov brat koji je dečaka odgajao sve do 18. godine, pa mu je kasnije ostavio veliku životnu ušteđevinu, piše Dejli Mejl.

https://twitter.com/MailOnline/status/664185540275777538/photo/1?ref_src=twsrc^tfw

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.