Postoje li zaista „Pink Panteri“, ili su samo mit?

Nedavno su uhapšena i dva Hrvata, Srbin i Bosanac u Italiji, jer su kao članovi bande „Pink Panter“ planirali višemilionske pljačke juvelirnica u Luganu. O „Pink Panterima“ se toliko piše u medijima da je logično pitanje da li su oni samo mit.

„Priča o ‘Pink Panterima’ je svakako mit, a vrhunski pljačkaši koje nazivaju ‘Pink Panterima’, oni zaista postoje, i ono što ih karakteriše je da su sa prostora bivše Jugoslavije, da su vrlo efektne njihove pljačke, karakteriše ih i neki nivo duhovitosti, i naravno taj profesionalizam“, navodi Dušan Vojvodić, autor filma o toj badni.

Kako prenose mediji, banda „Pink Panter“ postala je poznata posle pljačke juvelirnice u Londonu 1993, kada su dragulje vredne 600 hiljada funti sakrili u kutijice sa kremom, kao u čuvenom filmu „Povratak Pink Pantera“. Od tada je bilo mnogo pljački pripisanih njima.

U Londonu je bila i najveća pljačka kada su panteri probušili debeo betonski zid trezora u haton Gardenu, odakle su kasnije odneli dragulje i novac u vrednosti od 201 miliona funti. U Tokiju su iz jedne juvelirnice odneli dragulje vredne 32 miliona evra, da bi dve godine kasnije iz zlatare u blizini odneli još 2 i po miliona evra. Spektakularna pljačka u Dubaiju, kada su kolima uleteli u zlataru, bila je vredna 11 miliona dolara. U Parizu su krajem prošle godine opljačkali hotel Ric, ali su neki od pljačkaša uhapšeni na delu, a novac je pronađen.

Upravo zbog hapšenja i načina na koji je izvedena pljačka u Parizu, sekirama, mediji su izrazili sumnje da se radi o ‘Pink Panterima’.

Poznato je da oni sve planiraju do detalja, a u pljačke uglavnom idu brzim automobilima. Interesantno je da je kaznena politika mnogo stroža kada su pljačkaši pripadnici neke bande.

Zatvorske kazne su tada duplo duže, pa neki od upućenih i u tome vide zašto se sve pljačke pripisuju grupi ‘Pink Panter’.

„Kada neko od njih dobije posao, pod znacima navoda jer je njihov posao pljačka, on organizuje grupu tako što pozove one za koje zna da su vrhunski, naravno obezbedi dobar honorar za taj posao, tako se sklopi grupa koja uradi određenu pljačku, i oni se posle toga raziđu svako na svoju stranu“, dodaje Vojvodić.

Brza kola, lepe žene koje odvlače pažnju žrtvama, bezobrazluk sa šarmom, samo su neke od stvari koje su od ovih pljačkaša stvorile mit o međunarodnoj bandi „Pink Panter“, prenosi O2 TV.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.