U trendu

Preminuo glumac Alan Rikman

Poznati britanski glumac Alan Rikman, široj publici najpoznatiji po ulozi profesora Snejpa u serijalu o čarobnjaku Hariju Poteru, umro je u 70. godini, saopštio je danas njegov agent.

Njegova porodica je izjavila da je bolovao od raka.

Rođen 1946. u Londonu u radničkoj porodici, Rikman je bio stipendista Londonske kraljevske akademije dramskih umetnosti (RADA).

Karijeru je započeo u pozorištu igrajući u nizu predstava od kojih mu je jedna, 1987. godine, donela nominaciju za nagradu Toni. Njegovi prvi značajniji nastupi na velikom platnu su u filmovima „Razum i osećajnost“ i „Istinski, ludo, duboko“.

Postao je jedan od najpopularnijih britanskih glumaca igrajući negativce – Hansa Grubera u prvom delu serijala „Umri muški“ i šerifa od Nottinghama u filmu „Robin Hood: Princ lopova“ za koji je 1991. osvojio nagradu Bafta.

Slični tekstovi

U filmovima „Dogma“ i „Zapravo ljubav“ dokazao se i kao talenat za komediju. Rikman je poznat i po posuđivanju glasova likovima (Marvin u filmu Vodič kroz galaksiju za autostopere i Džo u animiranom filmu Upomoć, Ja sam ribica!).

Svetsku slavu Alanu Rikmanu doneo je serijal filmova o mladom čarobnjaku Hariju Poteru, u kom igra jednog od najomraženijih profesora u knjizi – Severusa Snejpa.

Među njegovim novijim filmovima su „Parfem“ i „Snežni kolač“. Rikman je igrao i neke slavne osobe kao što su Marko Antonije, Grigorij Raspućin i Ronald Regan, a učestvovao je i u nekoliko mjuzikla.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.