Priča o februaru

Otkako je izmišljen, februar je reformatorima kalendara uvek bio zgodan za ispravljanje grešaka. U najstarije doba drevnog Rima kalendar je imao svega deset meseci. Godina je počinjala u martu, a završavala se krajem decembra. Svi ostali dani između nisu se uopšte brojali, sve do dolaska proleća. Da bi popunio tu prazninu, jedan od kraljeva, Numa Pompilije, dodao je godini još dva meseca, i to upravo januar i februar. Međutim, posle svih prebiranja i presabiranja, astronomi nikako nisu uspevali da ravnomerno rasporede 354 dana, a da pri tom pomire i sujeverje, jer se verovalo da parni brojevi donose nesreću. Tako su se dogovorili da svi meseci imaju 29 ili 31 dan, dok je februar ostao na 28, jer je ovaj mesec bio posvećen kultu mrtvih.

Međutim, lunarni kalendar je bio prilično haotičan i bilo ga je nemoguće uskladiti sa pojavama koje su u vezi sa Suncem, kao što su godišnja doba, prema kojima je čovek uređivao svoj život. Zato se Julije Cezar obratio za pomoć egipatskom astronomu Sosigenu, koji je napravio kalendar od 365 dana, koji je i danas u upotrebi. Po ovom kalendaru, godina je imala 12 meseci, a oni su naizmenično brojali 30 ili 31 dan, osim opet februara, koji je imao 29, a svake četvrte godine dodavao mu se još jedan dan. Nagrada Juliju Cezaru bila je to što je jedan mesec u godini dobio njegovo ime, a to je jul. Istu čast kasnije je dobio i imperator Avgust, po kome i mesec nosi naziv avgust. Zatim se dogodila još jedna izmena kalendarskog sistema. Pošto je jul imao 31, a avgust 30 dana, da se ne bi protumačilo da je Cezaru ukazana veća čast nego Avgustu, opet su se setili februara i oduzeli mu jedan dan. Od tada februar ima 28 dana, a jul i avgust po 31 dan.

Šta je sa svim onim ljudima koji su se rodili baš na taj 29. februar ili su možda baš tada odlučili da se venčaju? Slavlje na 29. februar nekima je i sudbinski predodređeno, jer baš kao što ne možemo birati roditelje – ne možemo birati ni dan svog rođenja. Sreću da se rode baš na taj dan i da se od samog početka razlikuju od ostalih omogućilo im je rođenje na ovaj magičan datum prestupne godine. Ti ljudi su ipak toliko drugačiji da imaju slobodu da sami biraju kada će proslaviti svoj neobičan rođendan.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.