U trendu

Primetili ste da stjuardese sede na rukama pri poletanju? Razlog je više nego bitan

Jeste li primetili da stjuardese zauzimaju specifičnu pozu tokom poletanja aviona?

Pripremite se za neprijatnu istinu. Poletanje u oblake ponekad može dovesti do problema. Ali, kada su nevolje u toku, zauzimanje ove pozicije dobro dođe stjuardesama.

„Da li ste se ikada zapitali zašto članovi kabinskog osoblja sede na rukama tokom poletanja i sletanja?“, pitala je Heni Lim (29), stjuardesa avio-kompanije „Cebu Pacific“ na Filipinima u TikTok snimku koji je za kratko vreme prikupio na desetine hiljada pregleda i pažnju New York Posta, prenosi nova.rs.

Dala je i odgovor: „To se zove položaj oslonac“, a onda otkrila tajne fascinantne sigurnosne procedure koju ona i njene kolege prate kako bi smanjili rizik od telesnih povreda u hitnim slučajevima.

„Ovaj položaj uključuje čvrsto vezivanje vašeg sigurnosnog pojasa, sedenje uspravno, sedenje na rukama – dlanovima nagore, palčevi uvučeni i ruke opuštene – i postavljanje stopala ravno na pod. Cilj je držati telo u krutom položaju tako da ako dođe do bilo kakve neplanirane vanredne situacije, telo bude manje oštećeno“, objasnila je Heni.

Lim i njena koleginica demonstrirale su specijalno držanje, vezujući se za svoja sedišta i podvlačeći ruke ispod tela.

„Ovo ograničava kretanje tela tako da postoji manja mogućnost povrede ako dođe do problema“, objasnila je ona. Naravno, u slučaju haosa, osoblje neće samo sedeti na rukama.

„Tokom poteškoća, takođe ćemo prolaziti kroz tihu proveru, koja nas priprema za hitnu situaciju tokom svakog poletanja i sletanja. Ovo uključuje svest o opremi za hitne slučajeve na licu mesta, proveru vrata, slušanje naredba i uočavanje bilo kakvog vizuelnog traga van aviona“, rekla je Lim. I dok su korisnici TikTok-a bili zapanjeni ovim otkrićem, neki su se saosećali sa kabinskim osobljem zbog „užasnog“ stresa stalnog pripremanja za nesreću.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.