Pripremite pravovremeno kućne biljke za hladne dane

Ukoliko imate običaj da tokom leta iznesete svoje sobne biljke na „sunčanje” i svež vazduh, pred jesen treba da planirate da ih vratite u zaštićene prostorije.

Pre unošenja otklonite sve oštećene i osušene delove, biljku pažljivo istuširajte slabim mlazom vode i smestite je u blizinu prozora, kako bi se lagano privikavala na dane u kojima će biti sve manje svetlosti.

Morate da vodite računa o tome da noći postanu prilično sveže, dok su dani još vrlo topli. Ako se dogodi da temperatura padne na 10 stepeni Celzijusa, doći će do oštećenja na listovima nekih vaših biljaka. Ovo se, pre svega, odnosi na fikuse, dracene, šeflere, juke, palme, kaktuse i sve druge sobne biljke koje leti rado borave na otvorenom.

Ako svoje sobne biljke ne iznosite van u toku leta, onda ih u ovom periodu samo redovno tuširajte ili brišite mokrom krpom prašinu s listova, jer je dnevne svetlosti sve manje, a prašina prekriva efektivnu površinu lista, pa na taj način još više redukuje svetlost.

Biljke nije poželjno prihranjivati sve do proleća, a i sa zalivanjem treba biti jako oprezan. Tokom hladnijih meseci treba voditi brigu i o vlažnosti zemlje. Dolaskom hladnijeg vremena većina stanova i kuća počinje s grejanjem. U grejanim prostorima u većini slučajeva vazduh je suv, dakle, vlažnost ispod 50 odsto, što nepovoljno deluje na biljke.

Najlakša metoda za održavanje vlažnosti vazduha je prskanje biljaka po lišću. To im omogućuje da vrate vlažnost tkiva i održe vitalnost tokom godine.

Promena temperature napolju i godišnjeg doba jače utiču na pojedine biljke. Na primer, neke biljke znaju reagovati odbacivanjem lišća ili lišće jednostavno žuti. U takvim slučajevima potrebno je eliminisati pojavu štetočina i biljku prepustiti da odradi proces prilagođavanja.

Važno je napomenuti da prilikom dolaska zime vrlo često znamo natrpati pune prostore biljkama koje su bile napolju. Potrebno je voditi računa o količina biljaka koje držimo u prostorima gde boravimo i spavamo zbog procesa disimilacije tokom noći.

U hladnijim danima sobne biljke nije dobro držati na golom betonu ili na keramičkim pločicama. Da se ne bi prehladile, dobro je ispod vazne staviti komadić kartona ili krpicu od frotira.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.