U trendu

Prisluškivanje društvenih mreža: Da li je budućnost interneta kakvog poznajemo na ulogu?

Generalna direktorka UNESKO-a, Odri Azule, naglasila je hitnu potrebu za globalnim dijalogom o regulisanju društvenih mreža kako bi se suzbilo širenje dezinformacija i očuvala sigurnost na internetu. Na međunarodnom skupu poslanika, novinara i aktivista civilnog društva, Azule je istakla važnost uspostavljanja smernica koje bi regulatornim tijelima, vladama i kompanijama pomogle da se suprotstave sadržajima koji podrivaju demokratiju i ljudska prava, prenosi 6yka.com a donosi politika.rs.

Cilj je osigurati slobodu izražavanja dok se istovremeno ograničava širenje dezinformacija. Azule je pozvala na stvaranje pravnih sredstava i principa odgovornosti za kompanije-vlasnike društvenih mreža, kako bi djelovale u javnom interesu i smanjile rizike povezane s dezinformacijama.

Evropska unija već je započela s donošenjem propisa koji će naterati tehnološke kompanije poput „Gugla“ i „Mete“ da strože regulišu svoje platforme, kako bi korisnici bili zaštićeni od govora mržnje, dezinformacija i štetnog sadržaja. Ovaj propis o digitalnim uslugama predstavlja ključni korak u regulisanju tehnološke industrije i stvaranju sigurnijeg online okruženja za sve korisnike.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.