U trendu

Proglašeno najbolje suvo meso na svetu, naši specijaliteti se nisu proslavili

Poznati gastro portal Taste Atlas objavio je listu najbolje ocenjenih suvih mesa sveta, i dok smo pokušavali da prepoznamo gde se nalaze naši kandidati, kao i pršute i pečenice iz komšiluka u kojima uživamo, u vrhu liste su se isticali mahom mediteranski specijaliteti.

Na prva tri mesta se nalazi varijacija iste španske šunke, odnosno Jamón Ibérico. Ova šunka i njene podvrste zavise od vrste svinje koje se prave, da li su regualrne boje ili crne. Ono što je bitno je da se ne drže u zatočeništvu, već se kreću slobodno i mimo farmi, gde se hrane kukuruzom, žirom i drugom hranom. Rezultat je šunka tamnocrvene boje sa delićima masti.

U top 10 su i italijanski Prosciutto di Parma i Prosciutto di San Daniele kao i portugalski Presunto do Alentejo dok su predstavnici ovih prostora u deset najboljih Suvo meso iz Bosne i njeguški pršut iz Crne Gore.

Što se tiče domaćih predstavnika na 19. mestu se nalazi užička pršuta. Kako kaže Taste atlas – za pripremu ovog mesnog proizvoda mogu se koristiti goveđe i svinjsko meso kao i ovčetina, iako je najtradicionalnije goveđe.

Najfiniji komadići junećeg mesa iz delova buta i donjeg kraja leđa, od 4 do 6 godina se soli, zatim dimi suvim bukovim drvetom i suši se na hladnom planinskom vazduhu. Konačni proizvod se odlikuje tamno braonkastocrvenom spoljašnjošću, tamnocrvenom unutrašnjošću sa jakim ukusom govedine.

Naša hrana se opet pojavljuje tek na 49. mestu. U pitanju je zlatiborska pršuta. Za nju kažu da se obično vezuje za selo Mačkat. Prateći vekovni način pripreme, ovaj mesni specijalitet se obično pravi od najkvalitetnijeg goveđeg ili svinjskog mesa koje je soljeno, zatim hladno dimljeno i sušeno na vazduhu.

Ceo proces obično traje oko mesec dana, a za to vreme jedinstvena klima i teren Zlatibora, kao i bukova drva koja se koriste za dimljenje, daju mesu prepoznatljiv, bogat ukus i prijatnu aromu. Spolja je tamno braon boje do crvene, a iznutra tamnocrvene, prenosi Citymagazin.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)