U trendu

Prohodali smo, a šta sada?

Kada vaša beba počne da hoda, to je zaista fascinirajuće! Ima toliko toga da istraži. A vi ćete otkriti da ona može da bude svuda u isto vreme. Evo nekoliko saveta.
Trebalo bi da sklonite sve stvari koje imaju male delove, kao što su, na primer, klikeri ili lego kocke. Ovo naročito važi za bebe koje su tek prohodale. Neke bebe prohodaju s osam ili devet meseci. I one će želeti da sve što im dođe pod ruke stave u usta. U ovo vreme može biti dobro da sklonite svoje omiljene kristalne čaše, piksle, vaze ili bilo šta lomljivo što držite na stočiću u dnevnoj sobi. Postoje dva metoda. Neki ljudi nikada ne pomeraju ništa i uče svoju bebu da takve stvare ne dira. Drugi sklanjaju sve što bi moglo da joj dođe pod ruku. I jedni i drugi su u pravu. Sredina je ipak najbolja. Stavite neke stvari koje beba ne može da dira i koristite se ovim savetima. Upotrebljavajte plastične stvari i one koje ne mogu da se polome. Neka trening počne.
Osigurajte stepenice ako ih imate u stanu. Penjanje, a naročito silaženje može biti opasno za njih. Za ovu situaciju možete kupiti specijalna bebi vrata, koja se stavljaju ispred stepenica. Beba koja je prohodala ili puzi može veoma brzo da se kreće. Pomoću ovih vrata možete svojoj bebi ograditi prostor u kome može da se kreće i ispuniti ga igračkama. Ovo je naročito dobro ako ste sprečeni da je stalno pazite.
Zaštitne reze su dobra ideja u vreme kada dete prohoda. Možete ih staviti na sve ormane u kojima držite bilo šta što bi bilo opasno za bebu (lekovi, kozmetika, deterdženti i ostalo). Posebnu pažnju obratite na otrove. Njih pre svega treba skloniti van bebinog domašaja.
Zaštitni umeci za utičnice su takođe odličan pronalazak. Oni na odličan način sprečavaju bebu da stavlja prste u utikače.
Budite posebno pažljivi s vrućim stvarima. Bebe sada mogu da dohvate ona mesta koja nisu mogle dok su puzale. Ovo se posebno odnosi na vruće napitke. Čaše s pićem ili činije s hranom ne držite pored ivice stola. Drške na posuđu držite okrenute ka sredini šporeta. Uverite se da ovakve stvari beba ne može da zgrabi niti da ih preturi.
Za bebu koja je prohodala ili stoji i kupanje u kadi može biti opasno. Ona vrlo lako može da se oklizne na glatkom dnu kade. Ako ne koristite kadice za kupanje beba, poželjno je da u kadu stavite specijalnu gumenu zaštitnu prostirku. Takođe, postoje i specijalne stolice za bebe koje služe za kupanje u kadi.
Koristite mali ograđeni prostor za bebu kada je potrebno. Ovi prostori, to jest ogradice, dobri su kada morate nešto da završite i kada nije bezbedno da vaša beba šeta sama. Ogradice možete izneti i u prirodu.
Najbolje što možete da uradite za svoju bebu koja je prohodala jeste to da joj date da se nečim zanima. Neka ima dosta stvari koje su joj interesantne i koje može da istražuje. To će je držati na jednom mestu. Tako neće upadati u „nevolje“ – bar neko vreme.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar