Protest u Londonu zbog Blera (FOTO)

Posle objavljivanja izveštaja zvanične istrage o ulozi Velike Britanije u iračkom ratu 2003. godine, u Londonu je danas održan protest. Tokom protesta održan je performans, odnosno sudjenje Bleru, koji se pojavio u društvu bivšeg američkog predsednika DŽordža Buša, a obojica su imali krvave ruke.

Izveštaj istrage o ulozi Velike Britanije u iračkom ratu 2003, na koji se čekalo sedam godina objavljen je danas.

Komisija Džona Čilkota je napravila izveštaj od 2,6 miliona reči u kojem je analizirala uslove ulaska Velike Britanije u rat po odluci tadašnjeg premijera Blera 2003. godine. Tokom istrage saslušano je 129 svedoka medju kojima i Toni Bler i njegov naslednik Gordon Braun.

Bler, predsednik britanske vlade izmedju 1997. i 2007. optužen je da je prevario narod tvrdeći da Irak ima oružje za masovno uništenje, što nije dokazano.

U tom ratu učestvovalo je oko 45.000 britanskih vojnika izmedju 2003. i 2009, a 179 je poginulo. U ratu je poginulo i gotovo 4.500 Amerikanaca i 100.000 Iračana.

Bler je izrazio danas žaljenje i izvinio se posle objavljivanja izveštaja komisije o ulasku Velike Britanije u rat u Iraku 2003. godine, javila je agencija Frans pres.

„To je bila najteža odluka koju sam doneo…. i to u dobroj nameri. Preuzimam punu odgovornost. Upućujem izvinjenje i osećam bol i žaljenje više nego što možete da zamislite“, rekao je Bler novinarima.

„Parlament i Vlada nisu bili obmanuti. Nije bilo tajnog dogovora o ratu“, dodao je bivši premijer.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.