U trendu

Pseća ljubav

Između naleta strasti i kapricioznih svađa sa finim udvaračima ili uličarima i avlijanerima, ljubavni život vaše probirljive ljubimice može da postane veoma komplikovan i za vas. Naročito ako se trudite da joj pomognete tako što ćete joj izabrati partnera. Ženke su veoma probirljive.

Ne pokušavajte da po svaku cenu svojoj ljubimici nametnete pedigriranog momka. Ona će najverovatnije da mu izgrize uši, a ljubav da pokloni nekoj neuglednoj, ali vitalnoj lutalici. Za mnoge vlasnike pasa postavlja se pitanje da li ženka treba da se pari jednom ili dva puta godišnje da bi joj život u gradu bio zaista srećan.

Veterinarski stručnjaci zapazili su da psi dobijaju prvi podsticaj za parenje, zavisno od rase, oko sedmog ili osmog meseca. Kod psa niskog rasta, kao što su čivava i jorkširski terijer, zanimanje za suprotni pol počinje već od šestog meseca, a kod velikih pasa, kao što je nemačka doga ili vučjak, kada navrše godinu dana. Potreba za parenjem kod ženki se javlja svakih šest meseci i traje oko tri nedelje. Takođe, treba znati da u psećem svetu menopauza ne postoji. Međutim, čim počne da stari, a to je oko sedme godine, ženku treba čuvati od parenja. Starije obično imaju manja legla sa većim štencima čije je rađanje otežano, pa se često završava carskim rezom.

Da li se i psima mogu davati kontraceptivne pilule? Upotreba hormona u obliku tableta ili injekcija može biti privremena. Ukoliko se hormonalna terapija daje u dužem periodu, može ostaviti ozbiljne posledice. A sterilizacija? Možemo da izbegnemo da naša ljubimica ima potomstvo, ali je treba sterilisati već posle prvih teranja, kada utvrdimo da joj je karakter formiran.

Ova operacija može povoljno da deluje i na njeno zdravlje, jer sprečava pojavu lažnih trudnoća, smanjuje rizik od tumora i čestih infekcija. Postoje i sekundarni efekti sterilizacije, ali su oni blagi u poređenju sa prednostima ovakve operacije. Da li je ipak neophodno da se ženka bar jednom u životu okoti? Po mišljenju stručnjaka, moguće je da proživi čitav život bez posledica, čak i ako nije imala nijedno leglo. Da li je imala potomstvo ili ne – potpuno je bez uticaja na njeno ponašanje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.