U trendu

Pustite mašti na volju

Počinje sezona venčanja. Nastupa dan koji bi trebalo da bude jedan od najlepših u životu svake žene. Konačno stiže hepiend.

Sve je više onih koji žele da autentično obeleže taj veliki dan. Snovi su sve neobičniji, a mašta vredno radi. Nedavno se jedan par u Hrvatskoj, uz sve neophodne tehničke pripreme, naravno, venčao pod vodom: matičar u ronilačkom odelu, mladenci s bocom kiseonika, kumovi s maskama, podvodna kamera. Ima i drugačijih venčanja. Leteći balon je sve popularniji. To je jedno od mesta u koje mogu stati samo mladenci, matičar i kumovi – intimno, uzbudljivo i slobodno. Žurka se posle može nastaviti bilo gde i biti manje-više standardna, ali taj važan trenutak ostaje zaista nezaboravan.

Možete se venčati i na brodu, a čast da vas venča, umesto matičara, imaće kapetan. Jedna od zanimljivih mogućnosti je i avion, dok preleće preko neke vama važne destinacije s lepom simbolikom. Idilično i nezaboravno venčanje i svadba mogu se odigrati na nekoj lepoj plaži: opojan morski vazduh, prijatan povetarac, sunce i talasi umesto zagušljive kafane. Može to biti neko specifično mesto, kao što je stari hrast pod kojim ste se prvi put poljubili, romantična stara kočija, zoološki vrt ili neka druga sasvim atipična lokacija, uzbudljiva iz samo vama poznatog razloga.

Ni muzika ne mora biti tradicionalna. Zašto se nijedno domaće venčanje ne može zamisliti bez truba? Šta fali violini ili nekom egzotičnom instrumentu? Ljudi kao da su zaboravili da plešu, pa se na svadbama uglavnom cupka kolo. To jeste veselo, ali nije loše malo promeniti ploču. Zanimljivo je mešati simbole i ne držati se čvrsto samo jednih, domaćih, jer širom planete ima toliko zanimljivih običaja koji mogu na neobičan način da simbolišu i budući brak, koji je, složićete se, mnogo važniji od samog venčanja. Običaji se mogu i sasvim zaobići i od svadbe napraviti mladalačka žurka koja neće ličiti ni na jednu drugu.

U svakom slučaju, najvažnije je da su i svadba i venčanje najbolji provod za same mladence i da se ne mora udovoljiti brojnoj rodbini. Zašto bismo robovali tradiciji samo zato što su to naši preci činili? Pustite mašti na volju i hrabro u bračne vode – na svoj način. Možda baš vi svojoj deci ostavite u nasledstvo neki lep novi običaj koji će možda njihova deca rešiti da ponovo promene.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.