Putujuće pijace

Vlažna tropska i topla klima sa prosečnom temperaturom od 22 do 32 stepena čini Kraljevinu Tajland primamljivim turističkim ciljem. Najčuvenija su ostrva Puket i Koh Samui sa svojim dugačkim peščanim plažama, kao i gradovi Krabi i Čijang Mai.

Među glavne razloge za odlazak u ovu zemlju spada svakako putovanje čamcima po klongovima – kanalima Bangkoka, kao i poseta jednoj od mnogih plivajućih pijaca. Ono nudi nezaboravan pogled na neodoljivo šarenilo boja i na život koji vri na gusto načičkanim čamcima prepunim zeleniša. Tamo se za male pare nudi raznovrsno egzotično voće i povrće, dok su mnogi od njih i pravi mali restorani na vodi. Kultura ove zemlje najbolje i najbrže se može osetiti kroz bogatu tajlandsku kuhinju. Pored sveprisutnog osmeha, Tajlanđani svakom srdačno nude i svoju drugu ljubav – hranu. Hrana je posvuda, za svačiji ukus i džep, ali pre svega za što veće društvo.

Tajland leži na oko 11 sati leta od Evrope, u jugoistočnom delu Azije. Tamo je zaista kao u raju. Lamai plaža je druga po veličini na ostrvu Koh Samui. More je tirkizne boje, a plaže su dugačke, sa beskrajnim nizom kokosovih palmi, koliko čovek može pogledom da dosegne. Oni koji tragaju za rukotvorinama naći će ih na severu Tajlanda, nedaleko od Čijang Maija. Tu leži selo u kome se rukom slikaju popularni suncobrani.

Kakva bi bila tajlandska kuhinja bez svojih tradicionalnih prženih jela? Ko poželi da pojede nešto začinjeno na azijski način, utešiće se raznim mirisnim i hrskavim ražnjićima. Samo neka paze oni koji ne vole skakavce!

Slonovi su glavna atrakcija. Za mnoge posetioce Tajlanda jahanje na pripitomljenim slonovima je poseban doživljaj. Neki od njih znaju da igraju i fudbal.

Arhitektonski filigran je svakako hram Vat Arun na obali reke Čao Praja u Bangkoku. Sa njegovog vrha pruža se nezaboravan pogled. Na svakom koraku turista sreće stanovnike ove zemlje sa osmehom na licima. Tajland je prepun hramova. Hram Vat benahamahophit izgrađen je od čuvenog mermera iz Karare i jedan je od najlepših primera tajlandske umetnosti građenja hramova.

U zemlji prijateljstva naći ćete kuhinju koja se u Aziji i ostalom delu sveta smatra jednom od najboljih.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.