U trendu

Retko ko je čuo za nju, ali sa IQ 228 smatra se jednom od najpametnijih osoba na svetu!

Merilin vos Savant iz Njujorka je kolumnistkinja magazina, poslovna žena, dramaturškinja, ali najpoznatija je po tome što je osoba sa najvišim količnikom inteligencije na svetu, pa je zovu najpametnijom osobom na planeti.

Njen IQ je 228, dok je kod većine ljudi prosečan IQ između 85 i 115.

Kako prenosi direktno.rs, Merilin je rođena 11. avgusta 1946. godine u Sent Luisu u Misuriju. Potiče iz skromne porodice rudara, a roditelji su joj bili doseljenici iz Nemačke i Italije. Još kao đak se isticala u nauci i matematici. Ali kada je napunila 10 godina, njen život se zauvek promenio. Njenu inteligenciju su tada ocenjivali uz pomoć dva testa. Jedan od njih je bila čuvena Bine-Simonova skala, koja se fokusira na verbalne sposobnosti koristeći pet komponenti za indikatore inteligencije i prvobitno je dizajniran da proceni mentalne nedostatke kod dece.

Čudo od deteta je postiglo izuzetne rezultate na oba testa, a IQ od 228 doveo je do toga da Merilin vos Savant bude uvrštena u Kuću slavnih Ginisove knjige svetskih rekorda za najveći IQ od 1986. do 1989. godine Ali ubrzo su se pojavile sumnje u merodavnost ovih testova, pa je Ginis 1990. ukinuo kategoriju „najveći količnik inteligencije“, čime je Vos Savant postala poslednja osoba za koju se zna da drži rekord. Uprkos takvoj inteligenciji, Merilin kaže da su se njeni roditelji prema njoj odnosili kao prema običnom detetu.

“Ideja je bila da samo budem nezavisna, da zarađujem za život, a zapravo niko nije obraćao mnogo pažnje na mene uglavnom jer sam bila devojčica,” rekla je Vos Savant u jednom intervjuu. Merilin je potom studirala filozofiju, ali onda napustila koledž da bi pomogla u vođenju porodičnog investicionog biznisa. Do 1980-ih slava Merilin vos Savant kao osobe sa najvećim IQ na svetu nastavila je da je prati. Čak i nakon što je njen rekord uklonjen iz Ginisove knjige, svi su pričali o njoj. Uz intelekt i dobar izgled Merilin je dospela na naslovnice velikih časopisa, a na nekima je bila uz muža, takođe vrlo inteligentnog i uspešnog čoveka.

To što je poznata kao najpametnija osoba na svetu podstaklo je ljude da neprestano izazivaju njenu inteligenciju, a sve je otišlo još dalje zbog širenja seksizma u tim vremenima. I sama je jednom izjavila da je kao mlada devojka dobila malo podsticaja da iskoristi svoj talenat do maksimuma.

Ipak, 90-ih se desilo nešto zbog čega joj se život promenio iz korena. Jedan od čitalaca njene kolumne u magazinu Parade pitao ju je 1991. da reši popularno matematičko pitanje poznato kao Montiholov paradoks, mozgalicu oko koje struka lomi koplja decenijama. Merilinin odgovor se nije svideo čitaocima, ali ni dobrom delu stručne javnosti širom sveta. Odjednom su svi počeli da je kritikuju, nazivali je neznalicom, sumnjali u njenu inteligenciju – iako je njen odgovor bio tačan, piše priceonomics.

Uprkos oštroj osudi i kritikama koje je primila, Merilin vos Savant je nastavila da živi svoj život uglavnom daleko od medija. Postala je članica odbora Nacionalnog saveta za ekonomsko obrazovanje i članica je savetodavnih odbora Nacionalnog udruženja za darovitu decu i Nacionalnog ženskog istorijskog muzeja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.