Revolucionarni snimak: Crna rupa „proždire“ zvezdu veličine Sunca (video)

Naučnici su prvi put uz pomoć NASA teleskopa za „lov“ na planete zabeležili kako ogromna crna rupa uništava zvezdu.
Takav fenomen se dogodi kada se zvezda previše približi supermasivnoj crnoj rupi, objektu koji postoji u središtu mnogih velikih galaksija.

Zvezda veličine našeg Sunca na kraju je „progutana“ u retkom svemirskom događaju, navode naučnici.

Astronomi su koristili međunarodnu mrežu teleskopa kako bi otkrili fenomen pre nego što su se okrenuli TESS-u, koji je dizajniran da „lovi“ udaljene planete, a koji je zabeležio početak dramatičnog događaja pokazujući svoju efikasnost u posmatranju svemira.

„Tu se radilo o kombinaciji sposobnosti i sreće i ponekad vam to treba da pogurate nauku napred“, kazao je astronom Tomas Holojen iz Karnegi instituta za nauku, koji je vodio istraživanje objavljeno u časopisu „Astrofizikal džurnal“.

Posebno snažne gravitacijske sile crne rupe rastrgnu zvezdu i nešto materijala bude izbačeno u svemir, a ostatak upadne u crnu rupu, formirajući pritom disk vrućeg, sjajnog gasa.

(Sputnjik)

1 komentar
  1. bambi

    Gospodo naucnici. Uproni sa tim crnim rupama isto onako koliko su bili uporni geocentristi i vernici kroz istoriju. Siroke mase ljudi, pre svega naucnika, su svhatili jos pre desetak godina da je ceo taj formalizam sa crnim rupama, crvotocinama, tamna energija, tamna materija i slicne tvorevine, totalni promasaj. Jasno mi je sto neko pokusava na razne nacine pa cak i na ove gore predocene da spase tu teroriju, ali prosto sve vise i vise postajete smesni. Ima ozbiljnih radova u poslednje vreme gde se vrsi tzv. modifikacija gravitacione sile koja ce u potpunosti otkloniti sve nedostatke do kojih se do sada dolazilo. E sad druga je stvar publicitet, ispiranje mozga, imaginacija kao i zabava ljudi a sve sa ciljem dobijanja naucnih projekata i normalno para. Naucnici su narocito u XX veku se toliko izkomercijalizovali da nauka prosto mora malo da saceka na prave naucnike.

Napišite komentar