Roboti sumo-rvači

U poslednjih 20 godina roboti su postalo prilično pametni i naučili da rade 100 čuda. Sve pokretljiviji i veštiji, počeli su da se trkaju, da se bave sportovima, a najnovije što su priuštili radoznaloj publici bilo je – sumo-rvanje.

Takmičenje se desilo 1. oktobra u kalifornijskom Exploratorium muzeju. Roboti rvači nisu bili baš „teškaši“ kao pravi sumo-takmičari. Visoki svega 30-tak santimetara, pokušavali su da jedan drugoga izbace iz ringa koji je imao 1,5 metara u prečniku.

Bilo je tu raznih zahvata i individualnih strategija, a najveći favorit je bio robot po imenu „Zver“ koji se već iskazao na nekim lokalnim takmičenjima. Neki od robota su koristili buldožer-zahvate, pokušavajući da poduhvate protivnika, dok su drugi koristili ovan-stil i izguravali protivnika iz ringa. Japanski predstavnici su pribegli lukavštini: u sebi su imali minijaturne „usisivače“ kojima bi se „prilepili“ za podlogu stvarajući vakuum i bilo ih je zaista teško pomeriti s mesta.

Pored rvanja, roboti su se takmičili i u penjanju uz najlonski konopac i demonstrirali brzinu i veštinu u trkama sa preponama. Sve u svemu primećen je znatan napredak u odnosu na prethodne godine, a pored zabave, takmičenje je poslužilo i naučnicima i izumiteljima da razmene iskustva, dođu do novih ideja i poprave nedostatke kod svojih „štićenika“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.