U trendu

Rogun – najviša brana na svetu?

Više od 40 godina navodi se da je najviša brana na svetu kameno-zemljana brana „Rogun“ na reci Vahš u Tadžikistanu, visoka 335 m, uz napomenu „gradi se“. Da li je to tačno?

Građenje brane „Rogun“ počelo je 1976. godine. Do raspada SSSR-a 1991. godine završen je grad Rogun za 8 000 stanovnika i asfaltirani su svi putevi do brane. Završena su dva optočna tunela po 1480 m dužine i predbrana visoka 40 m (1987. godine) za skretanje reke Vahš. Pri završeku je bila većina građevinskih radova na izbijanju i betoniranju 30 km tunela, ogromna podzemna hidroelektrana visine 78 m, širine 22 m i dužine 220 m, kao i sličnih dimenzija podzemna trafo stanica.

Po sticanju nezavisnosti, Tadžikistan nije imao novca za nastavak radova. Poplava iz 1993. godine delom je zatrpala optočne tunele, porušila predbranu, delom potopila podzemne prostorije za hidroelektranu i trafo stanicu, nanevši ogromnu štetu gradilištu brane.

Vlada Tadžikistana je 2004. godine sklopila ugovor sa ruskom aluminijumskom kompanijom o nastavljanju radova na brani, ali ga je 2007. godine raskinula, jer je ta kompanija htela da gradi branu visoku oko 285 m, što bi značilo znatno manje električne energije.

Vlada Tadžikistana je iz budžeta finansirala dalje građenje brane, i po planu je trebalo da jedan optočni tunel bude osposobljen do kraja 2009. godine. Početkom 2010. godine Vlada je pribegla „narodnom zajmu“, ali je prikupljena suma novca bila isuviše mala. Graditelji su uspeli da osposobe samo jedan optočni tunel do decembra 2010. godine. Spremali su se da pregrade reku Vahš, tj. naprave novu predbranu.

U međuvremenu je 2010. godine Vlada sklopila ugovor sa Svetskom bankom o nastavku radova na brani i hidroelektrani. Ugovorom je predviđeno da se radovi nastave tek kada budu usvojene studije koju rade dve5projektantske organizacije i nezavisni eksperti koje je Banka izabrala. Do završetka studija, na zahtev Banke, obustavljeni su svi radovi na gradilištu. Poslednji rok za izradu studija je mart 2013. godine.

Tadžikistan je obnovio izgradnju brane Rogun u novembru 2016. godine. Tadžikistanski predsednik Emomali Rahmon službeno je otvorio gradilište sedajući u bager i nasipajući šljunak u korito reke Vahš i tako označio početak reizgradnje brane koja je životno važna za narod Tadžikistana.

Izvesno je da brana „Rogun“ (335 m) sa hidroelektranom neće biti završena do 2025. godine.

Preuzmite kompletan članak „ROGUN“, NAJVIŠA BRANA NA SVETU?

(Prof. dr Petar S. PETROVIĆ, dipl. građ. inž., Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar