U trendu

Rusija zabranjuje reklamiranje fast fuda?

Predsednik komiteta Državne dume za ekonomsku politiku i preduzetništvo Anatolij Aksakov smatra da bi od zabrane reklamiranja fast fuda u Rusiji mogli da stradaju i domaći brendovi.

„Postoji inicijativa za stvaranje ruskog fast fuda i ne samo po brendu, nego i po sadržaju. Ko zna, možda će taj fast fud biti sastavljen od vitamina i zasnovan na principima zdrave ishrane. Zbog toga ne možemo sve da zabranimo“, rekao je Aksakov agenciji Tas, povodom ideje svog kolege, poslanika Jedinstvene Rusije Vasilija Šestakova.

Kako je ranije objavio list Komersant, Šestakov je pripremio i namerava da u bliskoj budućnosti podnese Državnoj dumi na razmatranje izmene zakona o reklami. Izmene predviđaju ograničenje promocije u medijima i na javnim mestima proizvoda s visokim sadržajem šećera, soli, masti i zasićenih masti.

Ograničenje može da obuhvati i gazirane sokove, konditorske proizvode, čipseve, margarine i neke vrste kobasica. Prema rečima Šestakova, predlog zakona izjednačava reklamu fast fuda u Rusiji sa reklamom za alkohol. Faktički, kako piše Komersant, radi se o zabrani reklamiranja lanaca brze hrane.

Aksakov je naglasio da je „namera Šestakova razumljiva, zbog toga što fast fud lanci nude nezdravu hranu, koja uzrokuje probleme s gojaznošću i varenjem“.

Međutim, jednoznačnu ocenu te inicijative ne treba davati u hodu, potrebno je obaviti stručnu analizu tržišta reklamiranja brze hrane i tek onda donositi odgovarajuće odluke, naglasio je šef komiteta.

On je podsetio da u slučaju ograničenja reklamiranja alkohola nije bilo dileme o njegovom štetnom uticaju na ljudski organizam, naročito mladih. Ali, kod reklama lanaca brze hrane sve mnogo zavisi od kvaliteta te hrane, naglasio je Aksakov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.