U trendu

Ruski naučnik UPORAN: Misteriozna troprsta mumija nije ljudskog porekla (video)

Kontroverzni ruski naučnik Konstantin Korotkov nedavno je podigao prašinu u javnosti tvrdnjom da „troprste mumije“ sa izduženim lobanjama, koje su navodno pronađene u Peruu, zapravo nisu ljudi. Uprkos tome što je naučna zajednica strogo odbacila njegove tvrdnje, Korotkov ne odustaje od njih.

Kako prenose mediji, Korotkov, koji navodno radi kao profesor kompjuterskih nauka i biofizike na Sankpeterburškom državnom univerzitetu čak tvrdi da je sa svojim timom sproveo DNK analize, koje su pokazale da nije reč o mumificiranim ljudima.

Jednu od tri mumije, poznatu kao Marija, navodno je pronašao meksički novinar Džejmi Mosan početkom 2017.

Pažnju je privukla deformisana glava mumije, kao i njeni izuzetno dugački prsti. Doktor Korotkov je tada rekao da u pitanju nije deformitet, već poptuno druga vrsta humanoida.

Nakon što su navodno pronašli i telo druge mumije, naučnici su za Sputnjik njuz izjavili da Marija i Vavita potiču iz 5. veka, i da bi mogle da budu „vanzemaljci ili kiborzi“.

One, navodno, imaju 23 para hromozoma, isto kao i ljudi, ali je njihova anatomija malo drugačija od ljudske.

Ipak, britanski stručnjak za vanzemaljce Najdžel Votson, autor knjige „UFO Investigator’s Manual“, izjavio je za Dejli mejl da je reč o prevari.

„Cela priča je krajnje smešna, tako da su mumije najverovatnije lažne. Kosti su verovatno namerno razmeštene i postavljene drugačije, a ako malo bolje razmislite o tome, postavlja se pitanje kako bi tako trapavo građena stvorenja uopšte uspela da prežive, kamoli da naprave svemirski brod“, objasnio je.

„Na kraju krajeva, vest nije objavljena u nekom uglednom naučnom časopisu ili priznatom naučnom kanalu, već na sajtu za koji je potrebno da se pretplatite, odnosno date novac“, dodao je.

Istog mišljenja je i Nik Poup iz britanskog Ministarstva odbrane, koji se bavi proučavanjem teorija zavere.

„Mumije izgledaju potpuno plastično. Da su prave, vesti bi vrvele od ovog otkrića, ili bismo o njima čitali u magazinu Sajens ili Nejčer“, rekao je.

Inače, ovo nije prvi put da Korotkov svojim kontroverznim tvrdnjama podigne prašinu u javnosti.  2008. godine je tvrdio da je izumeo kameru koja može da fotografiše ljudsku dušu. A novinar Džejmi Mosan već je poznat javnosti po ranijim prevarama u vezi sa „vanzemaljcima“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.