U trendu

Sad i nikad više: Hrvatica snimila kometu koja nije prošla blizu zemlje skoro 70.000 godina (foto)

Promatrajte nebo, ova kometa je sjajna repatica i pravi je božićni poklon za ljubitelje svemira. Svoje očaravajuće fotografije  Jasna Maras iz Vrlike objavljuje na svom Instagram profilu.

Ovo vam je zadnja šansa da ga vidite. Doslovno
– Dana 12. decembra 2021. kometa će biti  34,9 miliona km od Zemlje, a 18. decembra 2021. biće 4,2 miliona km od Venere. Najbliže će se približiti Suncu 3. januara 2022.  Počevši od 14. decembra , kometa će se moći videti na noćnom nebu i nekoliko dana neće biti potrebni nikakvi instrumenti da ga se vidi.  Pojaviće se  na horizontu, između horizonta i Venere odmah nakon zalaska sunca 17. decembra. U ranim satima 18. decembra, Leonard će biti 2,6 miliona milja udaljen od Venere – ispričala je Jasna koja je na savršenu fotografiju čekala do četiri ujutro.

Kometa će nastajati svaki dan na nebu, a bitće vidljiv sve do Božića. Nije prošla tako blizu zemlje 70.000 godina, a nakon što prođe pokraj Sunca biće izbačena iz našeg Sunčevog sistema, pa ga više nikad nećemo moći videti.

– Kometa je dobla ime po naučniku G. J. Leonardu koji je otkrio 3. januara 2021. u zvezdarnici u Mount Lemmonu. Kometa je tada bila udaljena 750 miliona kilometara od Sunca. Ovo je prva kometa otkriven u ovoj godini – potvrdio je astronom Korado Korlević, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar