Šaljive novine

U naslovima novina pisalo je: jestive novine, prava poslastica, a bilo je tu i otkriće da je veliki britanski pisac zapravo polu-Francuz.
Novinski članci nisu bili istiniti, ali to je primer britanske tradicije na 1. april — Dan šala.
Ove godine, britanski "The Sun" izvestio je da je napravio prve jestive novine na svetu i pozvao čitaoce da probaju jedan ćošak novinskog lista kako bi otkrili skriveni ukus. Ispod tog dela odštampano je upozorenje: "Možda sadrži orahe".
"The Daily Telegraph" izvestio je da internet provajder planira da kroz tunele prokopa instalacije kako bi poboljšao svoje usluge, a BBC-jev radio program imao je emisiju u kojoj su tvrdili da je majka Viljema Šekspira u stvari bila Francuskinja.
U listu "The Daily Mail" tvrdili su da osoblje u asocijaciji koja pruža pomoć vozačima na putevima mora da bude opremljeno i napravama za letenje kako bi preletelo gužve u saobraćaju i stiglo do vozača koji traže pomoć.
Neki kažu da je Dan šale nastao kada je nastao i gregorijanski kalendar – u 16. veku, koji je promenio datum početka godine od 1. aprila na 1. januar. Međutim, veza 1. aprila i šale proteže se sve do ranog srednjeg veka, a neki tvrde da tradicija zbijanja prvoaprilskih šala vodi poreklo iz drevnih indijskih i rimskih festivala koji su slavili ludost i anarhiju.
Britanski mediji su ponosni na svoju dugu tradiciju u zbijanju šala. Godine 1957. BBC-jev program pod nazivom "Panorama" prikazao je priču o neobično jakim špagetima i njihovoj žetvi te godine u južnoj Švajcarskoj. Priča je bila veoma ubedljiva i danas se smatra klasikom kada je reč o prvoaprilskim šalama.
Nekoliko članaka imalo je za temu i predstojeće izbore.
"The Guardian" je izvestio da Radnička partija planira da pokrene glasine da se premijeru Gordonu Braunu ne sviđa slogan kampanje "Glasajte za Radničku partiju – ili drugo".
Tekst navodi da stratezi planiraju da postave postere inspirisane filmskim klasicima, u kojima će premijer biti prikazan poput likova iz filmova "Kum" i "Terminator".

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.