U trendu

Samo za strpljive

Orhideje potiču iz tropskih, vlažnih prašuma Amerike, Afrike, Azije i Australije. Za ljubitelje cveća amatere gajenje orhideje je dosta teško i složeno. Tropske i evropske sorte zahtevaju pažljivu negu i specifične uslove. Ipak, uz malo veću pažnju pojedine sorte mogu se gajiti i u stanu.
Razmnožavaju se semenom i deljenjem korena. Da bi se odgajale iz semena i procvetale, treba otprilike osam do deset godina, pa se zato pasioniranim ljubiteljima cveća preporučuje da kupe odgajane biljke. Najlakše je razmnožavati ih deljenjem korena na sledeći način: kada biljka procveta, koren treba iseći oštrim nožem na onoliko delova koliko ima zdravih okaca snabdevenih prividnim krtolicama. Za tu svrhu uzima se jak i mlađi bokor.
U gajenje orhideja mora se uložiti dosta truda i veliko strpljenje da bi bilo očekivanog uspeha i radosti. Treba održavati što pravilnije razdoblje rasta i mirovanja, jer je to karakteristično za pojedine sorte. Za gajenje u stanu treba izabrati sorte koje će u sobnim prostorijama imati dovoljno svetla, toplote i vlage, tako da uz pažljivu i pravilnu negu mogu napredovati i cvetati. Mada je u sobi teže održati potrebnu vlagu, ona se ipak može donekle stvoriti ako se biljka dva do tri puta dnevno orošava ustajalom vodom i kišnicom u kojoj nema kreča. Zimi biljku treba ostaviti da miruje, pošto je nemoguće pružiti joj negu koju iziskuje.
Orhideje traže laku, prozračnu i propustljivu zemlju – deo grubog treseta u kojem ima dosta žila, dva dela barske mahovine, koju prethodno treba preliti vrelom vodom, isprati, osušiti i saseći na sitne komadiće. Sve ovo se izmeša i doda jedan deo suvog drveta od stare vrbe, javora, lipe ili topole i nekoliko komadića drvenog uglja. U nedostatku treseta može se koristiti iseckano suvo bukovo lišće. Orhideje se sade u „korpice“, koje prvo treba obložiti barskom mahovinom da ne bi ispadala zemlja. Na dno treba nasuti pomenutu mešavinu zemlje, zatim uzeti koren orhideje očišćen od stare zemlje i žile raširiti i rasporediti, usaditi do grla, ali tako da grlo žila bude nešto iznad ivice korpice.
Na kraju, zemlju treba pokriti barskom mahovinom. Tako zasađenu orhideju treba spustiti u širi i dublji sud s mlakom vodom. Posle pet minuta, korpicu izvadite iz vode i ocedite je. Potapanje ponovite dva-tri puta. Posle toga biljku unesite i smestite u nešto tamniju zatvorenu prostoriju bez promaje. Ona tu mora da ostane neko vreme dok se ne užili. Svakog dana je treba prskati ustajalom mlakom vodom kako bi se održala vlažnost vazduha.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.