Saveti protiv nesanice

Svakome se može desiti da pati od nesanice. Za one kojima dosadašnji saveti nisu pomogli, evo još nekih. Ne znate zašto ne možete da zaspite? Razmislite o tome šta ste jeli to veče.
1. Začinjena hrana – beli luk, čili papričice, biber i drugi jaki začini su odlični dok ih konsumirate, ali kasnije vam mogu doneti probleme s varenjem.
2. Bogata večera – preopterećenom sistemu za varenje potrebni su sati da se smiri. Kada imate probleme s nesanicom, neka vam ručak bude najobilniji obrok i uživajte u ranijoj, laganoj večeri od 500 kalorija.
3. Povrće – jedite ga, jer je ono dobro za vas. Ipak, pasulj, grašak, karfiol, prokelj i slično povrće koje opterećuje stomak jedite radije za ručak nego za večeru.
4. Brzina kojom jedete – opustite se i uživajte u obrocima. Na taj način ćete izbeći gutanje vazduha, što je još jedna uobičajena navika koja prouzrokuje stomačne probleme.
5. Večernje piće – alkohol vas može ošamutiti u početku, ali kasnije može izazvati nesanicu. Čaša vina tokom večere ne može vam škoditi, sve dok nije u roku od dva sata pre odlaska u krevet.
6. Kafa posle doručka – kofein može ostati u vašem telu i do 12 časova. Zato, ako ste često budni u krevetu, razmislite da li ste konsumirali kofein u poslednjih 12 sati. Izbegavajte kafu, čaj, čokoladu, koka-kolu i druge namirnice koje sadrže kofein. Da li i posle ovoga gledate u sat u dva sata ujutru? Probajte da izbegavate kofein dve nedelje. Ako posle toga budete bolje spavali, eto vam odgovora – kofein nije vaš prijatelj. Ukoliko su rezultati pomešani, probajte da pijete šoljicu kafe ili čaja ujutru i posmatrajte šta se dešava. Ako se nesanica vrati, izbacite i to.
Posle šest do osam sati noćnog sna neće samo vaše oči izgledati jasnije, vaša koža biti srećnija, a vaš um bistriji, nego ćete i vi izgledati do tri godine mlađe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.