U trendu

Šekspir pisao pod dejstvom marihuane?

Britanski dramaturg Vilijam Šekspir pisao je pod dejstvom kanabisa, tvrde stručnjaci sa Univerziteta Vitvatersrand u Južnoj Africi koji su analizirali ostatke glinenih lula pronađenih 2010. u vrtu bardove kuće u Stratfordu na Ejvonu.

Rezultati njihove studije, objavljene u časopisu South Africain Journal of Science, ukazuju na prisustvo kanabisa u osam lula, dok su u dvema drugih, doduše pronađenih u dvorištu Šekspirovog suseda, identifikovani tragovi kokaina.

Frensis Takeri, jedan od istraživača, navodi da je Šekspir verovatno bio upoznat sa negativnim efektima kokaina, koje je navodno u Englesku doneo slavni morepolovac i gusar Frensis Drejk, te je više voleo kanabis čije je konzumiranje, zbog stimulativnih svojstava, u to doba bilo veoma rašireno.

Južnoafrički naučnici su u lulama, starim 400 godina, pored kanabisa i kokaina pronašli i tragove nekoliko vrsta duvana koji su se koristili u XVII veku.

Istraživači su do ovih nalaza došli istovremenom primenom gasne hromatografije i masene spektrometrije, najmodernije tehnike za razdvajanje hemikalija.

Kako bi potkrepili svoju tezu, naučnici ističu da Šekspir u svom sonetu 76 govori o „travi“ (weed) kao sredstvu inspiracije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.