Šešir glavu čuva

Šešir je nezaobilazan deo garderobe većine muškaraca, ali i pripadnica lepšeg pola. Kao modni detalj izuzetno je popularan, a koristi se u gotovo svim krajevima naše planete, najčešće kao zaštita od hladnoće ili neumoljivih sunčevih zraka.

Ovaj odevni predmet je toliko uobičajen već vekovima da je gotovo nemoguće utvrditi u kom trenutku i kako je nastao. Pretpostavlja se da je preteča šešira stvorena pre više hiljada godina, kada je čovek otkrio da obmotavanjem životinjske kože oko glave može da se zaštiti od hladnoće. Tada je počela izrada šešira, koji u početku nisu izgledali kao današnji, već su više podsećali na nezgrapne šubare, sastavljene od delova kože različitih životinja.

Jedan od prvih šešira pronađenih, doduše, na crtežu sačuvanom na zidu u Tebi, izgledom podseća na jednostavni slamnati šešir. Šešir koji je po izgledu više ličio na današnju kapu nosili su robovi u drevnoj Grčkoj i u Rimskom carstvu. U vreme starih Egipćana šešir je bio simbol društvenog statusa, a jedan od prvih materijala, izuzev slame, od kojeg je pravljen ovaj odevni predmet bila je vuna. Pravi majstori u izradi tkanina dobijenih od vune bili su stanovnici nomadskih plemena u Aziji, od kojih je i potekla ova vrsta šešira.

Od početka naše ere muškarci i žene su gotovo podjednako nosili šešire, a oni su se razlikovali po svom izgledu. Dok je kod pripadnika jačeg pola šešir najčešće bio simbol pripadnosti različitim klasama, kod žena je on najviše korišćen da bi držao veo koji im je skrivao lice. Kasnije, u četrnaestom i petnaestom veku, šešir pored zaštitne dobija još jednu ulogu – postaje nezaobilazni modni detalj. Od tog vremena bilo je teško videti dobro obučenog muškarca na ulici koji nije imao šešir na glavi. Od svog nastanka cilindar je nerazdvojan pratilac smokinga – svečanog odela. U srednjem veku šešir je bio omiljeni modni detalj žena, a kasnije i modnih kreatora, koji bez ovog odevnog predmeta ni danas ne mogu da zamisle svoje kolekcije. U moderno doba šeširi se prave od najrazličitijih materijala, kao što je svila i druge tkanine, vuna, koža, slama, pa čak i plastika.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.