U trendu

Šest namirnica i pića za koje nikad ne biste rekli da sadrže alkohol

Možda ćete se šokirati kad saznate da se u nekim namirnicama koje svakodnevno konzumiramo nalazi alkohol, ponekad i u većim količinama nego u pivima s niskim procentom alkohola.

Zapravo, samo jedna banana može sadržavati otprilike 0.2 posto alkohola po volumenu (ABV-a), navodi Abbeycare, klinika za odvikavanje. Zrele banane mogu imati dvostruko više, piše Index.

Pšenični i raženi hleb sadrži manje od 0.29 posto ABV-a, pokazala je studija iz 2016. objavljena u Journal of Analytical Toxicologyju.

“Tokom procesa dizanja, kvasac fermentiše ugljene hidrate i proizvodi alkohol. Sva fermentisana hrana verovatno će sadržavati tragove alkohola”, kaže dijetetičar Duen Melor sa Univerziteta Aston u Birmingemu.

Voćni sokovi takođe mogu da sadrže alkohol. Na primer, spomenuta studija iz 2016. otkrila je da sok od grožđa sadrži 0.086 posto ABV-a, sok od narandže 0.073 posto, a sok od jabuke 0.026 posto. Jogurt od višanja ima 0.02 posto ABV-a.

Bilo koja hrana koja ima manje od 0.5 posto ABV-a smatra se bezalkoholnom, dok se ona s 1.2 posto ABV-a kategoriše kao niskoalkoholna. Zato su spomenute namirnice bezalkoholne ili niskoalkoholne.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar