U trendu

Skakanje nije uvek zabavno

Ako vaš pas skače na vas kada dođete kući, on tako pokazuje da je vođa čopora. Ukoliko skače i na vaše goste, želi da i tim pridošlicama pokaže ko je glavni.
Evo šta možete da uradite da zaustavite takvo ponašanje.
Uverite se da vaš pas dobija dovoljnu dozu vežbi i da ima dovoljno vremena da se istrči. Skakanje može biti znak hiperaktivnosti prouzrokovane nagomilanom energijom. Pravilno vežbanje pretvara tu energiju u pozitivnu.
Uvežbavanje mora biti bez dodira, bez priče, bez kontakta očima. Ne obasipajte svog ljubimca nežnostima kada uđete na vrata. U psećem svetu ponovni susreti nisu preterano emotivni događaji, kao što su u ljudskom. Skakanje često jednostavno označava zahtevanje pažnje, a kada posvećujete pažnju psu, samo podstičete takvo ponašanje. Ako umesto toga sačekate da se vaš pas malo umiri, šaljete mu poruku kakvo ponašanje je poželjno.
Ispravite loše ponašanje. Ako pas neprestano skače i pri tom čak nanosi povrede ljudima, jednostavno ignorisanje lošeg ponašanja možda neće biti dovoljno. Zapamtite, korekcije moraju da budu preduzete odmah – nemojte čekati sutrašnji izlazak u park niti kasnije uskratiti psu njegovu omiljenu poslasticu. Nikada nemojte udarati svog psa niti ga ozleđivati na neki drugi način – umesto toga koristite jasne i odlučne fizičke korekcije.
Ponavljanje je majka znanja. Nemojte čekati da gosti zazvone na vaša vrata. Vežbajte s prijateljem ili članom porodice da usmerite svog psa da strpljivo čeka dok zvonce na vratima ne zazvoni. Vežbanje unapred pomoći će vašem psu i da poveže zvonjavu zvona s nečim drugim, a ne s uzbuđenjem zbog nečijeg dolaska. Imaćete manje poteškoća kasnije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar