Školjke s hodočašća

Pejzaž severozapadne obale Iberijskog poluostrva oduševljava zaljubljenike u Španiju. Putnici namernici mogu da uživaju u lepoti strmih stena, bajkovitim vinogradima, šumama eukaliptusa i plodnim dolinama. Galicija je poznata i po Santjagu de Komposteli, meti hodočasnika.
Ko želi da se priključi hodočasnicima, ima više mogućnosti. Mnogi putevi vode u Santjago de Kompostelu i nalaze se svuda, gde god se čovek nađe u trenutku kada se odluči za put. Ipak, najpoznatija je Jakovljeva staza. Već hiljadu godina vernici iz celog sveta prelaze korak po korak ovaj 1.000 kilometara dugačak put.
Pored vere, tu su i neopisiva lepota i šarenilo prirode i kulture, što olakšava putovanje i čini ga nazaboravnom avanturom. Prolazi se kroz raznolike predele s predivnom panoramom i bogatim biljnim i životinjskim svetom. Tu su i slikoviti gradovi, kao što su La Korunja, Lugo, Pontevedra ili Vigo, s velelepnim palatama i čuvenim katedralama, živopisna sela i udaljeni idilični manastiri.
Galicija je obećana zemlja i za one koji traže dobru hranu, specijalno morske plodove. Ostrige, krabe i mušule pravi su raj za nepca. Pored Jakovljeve staze, tu su i jakovljeve školjke, čiju ljušturu hodočasnici nose kao simbol na kapi ili mantilu. Vredi isprobati i razne čorbe od mesa, kao i empanade servirane s raznim punjenjem. Oni koji ne haju za nebeske puteve mogu da se počaste voćnim pićem riberio i domaćom rakijom oruho.
Simbol Santjaga de Kompostele jeste impozantna katedrala, koja je od 1120. godine sedište nadbiskupije. Tu svoj put završavaju oni koji grad posećuju iz verskih razloga.
Dobro došli na Plaza Ferreria u Montevedri. Nekada su ispod kolonada radili kovači, a danas se tu odmaraju turisti. Na srednjovekovnom vašaru, koji se svake godine održava u gradu Betanzos, prodaju se razni suveniri, poput lepih činija. Konačno, evo nas na kraju sveta, na Cap Finistere, gde se uživa u divnom pogledu na more. Morski plodovi, tek preuzeti od ribara, idu pravo u tanjire.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike