U trendu

Slovenački Lajbah nastupa u Severnoj Koreji

Slovenački indastrijal bend Lajbah (Laibach), planira ovog leta da bude prva strana rok grupa koja će nastupati u Severnoj Koreji, najavljuju organizatori turneje.

Turneju organizuje norveški umetnik Morten Travik (Traavik) koji je u poslednje tri godine oko dvadeset puta posetio Severnu Koreju, jednu od najzatvorenijih zemalja sveta. Koncerti Lajbaha treba da se održe 19. i 20 avgusta u Pjongjangu.

Turistička agencija Korio Turs (Koryo Tours), sa sedištem u Pekingu, jedna od retkih koju režim Kim Džong Una odobrava, nudi četvorodnevno putovanje u Pjongjang uključujući i odlazak na ta dva koncerta. Međutim, na vebsajtu agencije se navodi da održavanje koncerata još nije sto posto garantovano.

Grupa Lajbah, formirana 1980. godine u Sloveniji, tada delu bivše Jugoslavije, smatra se jednim od najčuvenijih sastava koji je potekao iz bivšeg komunističkog bloka, navodi agencija Frans pres. Grupa je gradila svoj uspeh na namernoj dvoznačnoj upotrebi nacionalnih i političkih simbola, kao i provokacijama, zbog čega su neki od njenih članova bili pritvarani za vreme bivše Jugoslavije.

„Lajbah je savršena grupa od svih pop i rok sastava na svetu, da bude prva koja će nastupati u Severnoj Koreji“, rekao je za Frans pres Travik i naveo da priprema dokumentarni film o turneji.

Mini turneja nazvana „Liberation Day Tour“ se podudara sa obeležavanjem godišnjice oslobađanja Korejskog poluostrva od japanske okupacije 1945. godine, i grupa ima zvaničan poziv vlasti u Pjongjangu, naveo je Travik.

„Lajbah može da se posmatra istovremeno i kao grupa koja osuđuje totalitarizam kao i grupa koja ga slavi“, rekao je Travik i dodao da je to umetnost i privilegija onih koji mogu da budu dvoznačni i da govore o više stvari istovremeno.

Lajbah je 1984. bio suosnivač pokreta „Neue Slowenische Kunst“ (Nova slovenačka umetnost), koji je bio avangarda umetničkih pokreta u istočnoj Evropi i kome se ovog leta organizuje velika retrospektiva u Ljubljani.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.