U trendu

Smanjena novčana kazna Robinu Tiku i Farelu

Apelacioni sud u američkoj saveznoj državi Kaliforniji smanjio je danas za dva miliona dolara kaznu od 7,4 miliona dolara izrečenu američkim muzičarima Robinu Tiku i Farelu Vilijamsu koji su u martu osuđeni za plagiranje pesme slavnog soul pevača Marvina Geja.

Sud je smanjio kaznu ali je odbio zahtev za novim suđenjem kako su to zatražili Tik i Vilijams. Sud je naveo da će polovina novca od autorskih prava za Tikovu pesmu „Blurred Lined“ od sada ići Gejovim naslednicima.

Sud je naložio muzičarima da Gejovim naslednicima plate 5,4 miliona dolara zbog plagiranja pesme „Got to give it up“ iz 1977. godine.

Spor između dece slavnog soul-pevača i Tika oko toga da li je u Tikovom hitu iz 2012. „Blurred lines“ koji je otpevao s Vilijamsom, plagirana Gejova pesma, trajao je dve godine.

Tik i Vilijams su zaradili 16,5 miliona dolara od te pesme.

Sud je utvrdio melodijske sličnosti između dve pesme i dodao da je Tik iz Gejove pesme iskoristio bas-liniju, akorde i druge instrumentalne finese.

Marvin Gej (1939-1984), legenda soula, postao je slavan još 1960-tih godina, a vrhunac njegove karijere je album „Midnight Love“ iz 1982, na kojem je pesma „Sexual Healing“, koja je, po Bilbordovim nalazima, najveći R&B hit 1980-tih.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.