U trendu

Šok razlika: Isti dezodorans u Srbiji duplo skuplji nego u Nemačkoj (foto)

Jedno udruženje potrošača navodi da gel za tuširanje jednog poznatog brenda od 750 mililitara u Stokholmu košta 27 kruna ili 305 dinara, a u trgovinskim lancima u našoj zemlji isto toliko treba platiti za 250 mililitara. Dezodorans ovog brenda od 150 mililitara koji nosi oznaku „original“, u Nemačkoj se, kada se preračuna u našu valutu, prodaje za 228 dinara, u Austriji 210, u BiH 356, u Mađarskoj 266, dok u Srbiji treba izdvojiti 400 do 680 dinara.

Dejan Gavrilović iz ovog beogradskog udruženja potrošača ističe da nema ekonomskog opravdanja za ovakve razlike u ceni konkretnih proizvoda na našem tržištu u odnosu na inostrana.

– Ti dezodoransi i gelovi mogu da se nađu i kod nas po prihvatljivim cenama u nekim malim radnjama ili privatnim apotekama – ukazuje Gavrilović, a prenose Novosti.

– Savet potrošačima je da uvek obiđu više mesta i da uporede cene. U velikim trgovinskim lancima u Srbiji su ovi proizvodi skuplji.

Ovo nije usamljen slučaj – stalno vidimo koliko su različiti proizvodi jeftiniji na većim, zapadnim tržištima. Tako su pre dve godine Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) i Udruženje za zaštitu potrošača Vojvodine (UZPV) na svojoj Fejsbuk stanici ukazali su na ogromne razlike koje najpopularniji modni brend Zara pravi u svojim akcijskim ponudama u zavisnosti od tržišta.

(NE)REALNOSTNa levoj strani slike zapravo vidite malo tržište, slabu konkurenciju i naš potrošački mentalitet.

Posted by Zastita potrosaca on Sunday, December 27, 2020

Naime, iste čizme koje Zara imala u ponudi u Srbiji su bile snižene 30 odsto, dok su u Nemačkoj bile dostupne za čak 65 odsto nižu cenu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar