Šokantno: Evo ko je najnezadovoljniji svojim slobodnim vremenom u Evropi, i Srbija je na listi

Ko je najnezadovoljniji svojim slobodnim vremenom u Evropi? Srbija je takođe na listi.

Prema zvaničnim podacima evropske statistike, građani Finske, Danske i Slovenije izražavaju najviše zadovoljstvo količinom slobodnog vremena. Nasuprot tome, najniže ocene u EU su zabeležene u Grčkoj i Bugarskoj. Posebno zapaženo je da je zadovoljstvo količinom slobodnog vremena u Srbiji i Crnoj Gori takođe nisko u poređenju sa drugim evropskim zemljama.

Ukupno zadovoljstvo količinom slobodnog vremena u EU je, tokom 2022. godine, prosečno iznosilo 6,8 bodova, na skali od 0 (potpuno nezadovoljan) do 10 (potpuno zadovoljan), objavio je Eurostat.

Ova ocena je ista u poređenju sa prethodnim istraživanjem iz 2018. godine, navodi zvanična evropska statistika.

Ispitivanje je obuhvatilo 20 varijabli, koje pokrivaju teme od ličnog blagostanja (zadovoljstvo različitim oblastima života, pozitivna i negativna osećanja kao što su sreća, pripadnost i usamljenost) do učešća u socijalnom i kulturnom životu.

„U 11 zemalja EU zabeleženo je ukupno zadovoljstvo količinom slobodnog vremena od 7 bodova ili više. Najviše ocene su zabeležene u Finskoj (7,7), Danskoj i Sloveniji (obe 7,5). Najniže ocene su prijavljene u Grčkoj (5,5), Bugarskoj (5,7) i Kipru (6,2)“, navodi Eurostat.

Kada je reč o zemljama-kandidatima – u njima je stepen zadovoljstva količinom slobodnog vremena ispod proseka EU: U Srbiji je ocena 6, u Crnoj Gori svega 5,3, a u Turskoj 4,8, dok podataka za BiH, Severnu Makedoniju i Albaniju – nema.

Domaćinstva bez dece, osobe s nižim srednjim obrazovanjem i stariji odrasli su više zadovoljni količinom slobodnog vremena, navodi Eurostat.

Podaci pokazuju da su u 2022. godini domaćinstva u EU bez izdržavane dece bila više zadovoljna svojom količinom slobodnog vremena (7,0 bodova) u poređenju sa domaćinstvima sa mlađom (izdržavanom) decom (6,4).

„Proučavanje zadovoljstva količinom slobodnog vremena na osnovu nivoa obrazovanja otkriva zanimljiv šablon: što je taj nivo viši (iznad završene srednje škole) – to su ljudi manje zadovoljni svojim slobodnim vremenom (6,6)“, ukazuje se u izveštaju Eurostata.

Osobe s nižim srednjim obrazovanjem zabeležile su viši nivo zadovoljstva (6,9), dok su osobe sa srednjim obrazovanjem imale 6,8 bodova.

Što se tiče starosne dobi, najviši nivo zadovoljstva količinom slobodnog vremena zabeležen je među starijim osobama (65 godina i stariji) sa 7,6 bodova, zatim među najmlađom grupom (16-24 godina) sa 7,1 bodova.

Osobe starosti od 25 do 64 godine bile su najmanje zadovoljne svojom količinom slobodnog vremena (6,4 bodova).

I u 2018. i u 2022. godini, muškarci i žene imaju isti nivo zadovoljstva svojom količinom slobodnog vremena, prosečno 6,8 bodova, objavio je Eurostat.

(n1info.rs)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.