Španski seljaci

Da li znate koja bi strast mogla da poveže tako različite ličnosti kakve su Vudi Alen, Robrt Retford ili Brus Vilis? Reč je o nečemu ne previše ekskluzivnom – ljubavi prema jednom brendu obuće koji je, zahvaljujući globalnoj ekspanziji, danas dostupan muškarcima širom sveta.

„Kamper“ dolazi iz Španije, zapravo sa Majorke, i dosta „duhovnog senzibiliteta“ u dizajnu duguje upravo svom geografskom, kulturnom i istorijskom nasleđu. Neke od ovih cipela izgledaju kao da su namenjene osobi koja je krenula na kuglanje, druge imaju poruke ispisane na đonu, a dešava se i da leva i desna cipela ne budu identične. Takve su one iz serije koja je simpatično nazvana „Blizanci“.

Lorenso Fluksa, zaslužan za nastanak „Kampera“ 1975. godine, veruje da je bolje graditi brend na starim proverenim idejama nego po svaku cenu težiti moderanosti i odbijati pomisao da je reč o modnoj kompaniji. On je četvrta generacija u porodici obućara sa tradicijom inovacije u tom poslu. Njegov deda je krajem 19. veka otplovio u Englesku kako bi na rodnu Majorku doneo prve mašine za proizvodnju obuće, a otac je i bukvalno rođen u fabrici cipela. Kada je preuzeo kompaniju, još u Frankovo vreme, njegove ideje nisu bile najbolje prihvaćene i doživljene su kao skrnavljenje porodičnog biznisa. Lorensova ideja bila je sačuvati ruralnu kulturu, kako u izgledu, tako i u vrednostima, a glavna inspiracija – tradicija Majorke i obuća seljaka. Udobnost, sloboda i kreativnost – ključne su odrednice koje su ovom nekada lokalnom poslu vremenom dale globalni šik i prodavnice u Milanu, Londonu, Parizu, Njujorku ili na Tajvanu.

Najzanimljivija veza između tradicije Majorke i filozofije „Kamper“ dizajna dolazi nam iz daleke prošlosti. Tokom srednjeg veka, vlast nad ostrvom prenosila se sa jedne na drugu evropsku dinastiju. Da bi se zaštitilo od stalne najezde gusara, stanovništvo je počelo da gradi kuće sa dvorištem u sredini, što nije slučaj u ostatku Španije. Spolja gledano, kuće su izgledale skromno, pa gusari nisu znali koja je najbogatija. „Kamper“ obuća nije spektakularna spolja, ali je neverovatno udobna. Ideja tvorca je da njeno nošenje izgleda kao duhovit razgovor sa samim sobom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.