Spas od komaraca

Toplo vreme veoma lako može da postane prava noćna mora ako ne povedete računa o zaštiti od komaraca. Ako ste sam svoj majstor, ili jednostavno volite prirodne proizvode, budite originalni i zaštitite se od uboda i ugriza proizvodima iz kućne radinosti.

Odlična zaštita od insekata su eterična ulja. Za zaštitu od komaraca najefikasniji tečni ekstrakti dobijeni iz cvetova, plodova, listova, stabljika, korenja, semena ili voća jesu: ulje lavande, ruže, geranijuma, kedra ili čajevca. Mešanjem ovih ekstrakata i biljnih ulja koja služe kao baza za razređivanje eteričnih ulja vrlo lako možete da dobijete lekovitu smesu koja će delovati opuštajuće na vaša čula i istovremeno terati insekte. Biljna ulja slična su sebumu naše kože, sadrže velike količine vitamina i nezasićenih masnih kiselina i neguju kožu, a laboratorijska istraživanja dokazuju da mnoga eterična ulja imaju antibakterijska, antigljivična i antivirusna svojstva.

Recept za odrasle je da na 100 ml baze dodate do 40 kapljica eteričnih ulja. Ukoliko smesu pravite za dete, koristite manju koncentraciju i samo ulje lavande, i to samo 15 kapi eteričnog ulja. Lavandu možete naneti i nerazređenu na ivicu odeće i na taj način zaštititi najmlađe.

Ukoliko vas ipak ugrize komarac, na mesto ugriza nanesite nerazređeno ulje lavande, čajevca ili njihovu mešavinu. Postupak se ponavlja svaki sat vremena. Ako se pojavi upala, stavite hladne obloge od nekoliko kapi kamilice ili lavande i destilovane vode.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.