Spasovdan je najsrećniji dan: Sutra izgovorite ove reči i radost i blagostanje dolaze u vaš dom

Molitva za Spasovdan

Spasovdan je praznik za koji se veruje da je jedan od najsrećnijih u godini, stoga je važno da ovaj dan izgovorite moćne reči
Spasovdan je praznik koji obiluje običajima koji se strogo poštuju. Ovaj veliki praznik pada tačno 40 dana nakon Vaskrsa, a obeležava pobedu dobra nad zlom, piše Stil.

Po hrišćanskom verovanju, vaskrsenjem Gospod je pokazao da je jači od smrti i 40. dana od vaskrsenja njegovi su se učenici nalazili za trpezom. Tog dana im se Hristos ponovo javio.

– Idite po svemu svetu i propovedajte Jevanđelje svakom stvorenju. Ko poveruje i krsti se, biće spasen, a ko ne poveruje biće osuđen – rekao je.
Da bi u tome uspeli Hristos im je obećao Duha Utešitelja, i zapovedio da do silaska Duha Svetoga ne izlaze iz Jerusalima. Tako su mogli prenijeti Hristovu veru u svet i time ljudstvo spasavati u veri – odatle naziv Spasovdan. Podignutih ruku Hristos je učenike i blagoslovio nakon čega se počeo uznositi na nebo – Uznesenje, tako se, završivši delo spasenja, vratio Bogu na nebesima.
Praznik simbolizuje i uzdizanje iz pepela, obnavljanje vere i predstavlja najsrećniji dan jer, kako običaji nalažu, na Spasovdan sve treba započeti. Svaki novi poduhvat koji napravite na ovaj praznik, veruje se da će vas u njemu pratiti radost.

Na ovaj praznik izgovara se i molitva koja simbolizuje pobedu nad lošom energijom i privlačenje dobrog – kroz misli, dela i odnos prema sebi i drugima.

Na Spasovdan se izgovara sledeća molitva: „Sveti spase, spasi duše naše!“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.