U trendu

Spavanje je jako važno

Studenti često ostaju budni čitavu noć kako bi učili. To je naročito rasprostranjena pojava u vreme ispitnih rokova. Misle da su tako u prednosti, ali na kraju ipak ništa ne dobijaju, jer budu iscrpljeni, umorni, nervozni i neproduktivni sledećeg dana. Većini nas poznato je takvo ponašanje.
Čak i kada odrastemo (i urazumimo se), još uvek imamo problema da odemo u krevet u neko pristojno vreme. Sve one poslove koje ne stignemo da završimo preko dana ostavljamo za uveče; na primer, čitanje izveštaja za posao, pranje veša, kuvanje i slično. Primamljivo je ostati uveče još malo duže budan i završiti još nekoliko stvari za sutra.
Šta može da nas spreči da ostanemo budni do kasno u noć? Pored toga što nam lično iskustvo dokazuje da ćemo sutradan biti više pod stresom, jer smo lišeni sna, i studije ukazuju na to da neispavanost može da poveća rizik od bolesti srca i depresije, pa čak i da prouzrokuje povećanje težine.
Isprobajte savete koji će vam pomoći da se relaksirate pre nego što odete u krevet.
Isključite se. Izbegavajte dugačke razgovore preko mobilnog telefona pre odlaska u krevet. Istraživanja pokazuju da je ljudima koji su bili izloženi blagoj radijaciji koju emituje mobilni telefon trebalo duže vremena da zaspe, a i provodili su manje vremena u dubokom snu.
Napravite od svoje spavaće sobe raj. Spustite roletne i uključite ventilator ili CD sa zvucima prirode kako biste zaustavili zvukove koji vas ometaju. Ako zamenite obične sijalice u spavaćoj sobi žutim, osećaćete se smirenije dok se spremate na počinak. Možete da stavite cveće na noćni stočić ili kupite novu posteljinu, tako da spavanje bude trenutak koji ćete iščekivati s radošću.
Zahvalite se. Kada se nađete u krevetu, zastanite na nekoliko minuta u mislima i prisetite se događaja zbog kojih ste zahvalni. Istraživanja pokazuju da ova praksa čini ljude optimističnijim. Onda odlazite u san sa srećnim mislima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar