Spržite Marva na električnoj stolici

Pritisnite prekidač i zatvorite strujno kolo. Figura privezana za stolicu se grči, ruke joj se tresu, vilica se steže u bolu, zubi škripe. U samrtnom grču, žrtva vam se obraća poslednjim rečima: „Zar je to najbolje što umeš, pešovanu!“.

U pitanju nije prava egzekucija, već najnovija „plastična senzacija“, igračka-lutka Death Row Marv. Marv je anti-heroj stripa Sin City, slavnog autora Frank-a Miller-a, koji je doživeo „izdanje“ u obliku skoro 2 metra visoke lutke, koja je zarobljena na električnoj stolici i čeka svog dželata.

Igračka dolazi u kompletu sa električnom stolicom, kacigom i prekidačem koji nesretnog Marva odvodi u smrt, a prema podacima proizvođača MacFarlane Toys, već je prodat u desetinama hiljada primeraka. Mnoge prodavnice stripova i igračaka vezanih za ovu oblast prijavljuju dugačke liste čekanja za novu turu Marva, koji je trenutno rasprodat.

„Deca zaista vole Marva. Tinejdžerke misle da je sladak, a to me ispunjava jezom“, izjavljuje jedan prodavac. U prodavnici na Menhetnu se može svakodnevno videti scena u kojoj posetioci isprobavaju Marva i, posle egzekucije, zadovoljni odlaze. „Nisu u pitanju samo deca. Dolaze tipovi u odelima, majke, stariji ljudi. I svi su srećni“, kaže jedan od zaposlenih.

Ali nemaju svi pozitivno mišljenje o ovoj lutki. Psiholog Dennis Golkven tvrdi da ova igračka uči decu da je zabavno drugima nanositi bol. Desetogodišnji Jason Devors se ne slaže: „Marv nije osoba. On je samo lutka.“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.