U trendu

Stara fotografija – hit na internetu: Misice Srbije i Hrvatske pre 90 godina (foto)

Da li se pojam lepote promenio? Večito pitanje… Fotografija mladih misica iz Srbije i Hrvatske od pre 90-ak godina možda da odgovor.

Fotografija na kojoj se nalaze mis Srbije i mis Hrvatske nastala je u prvim decenijama 20. veka. U Beogradu je prikazana kao deo putujuće izložbe „Gradovi u pokretu – postosmansko nasleđe“ autorke prof. dr Nataša Mišković, ali je pažnju javnosti privukla tek kada se pojavila na društvenim mrežama.

Misice su obučene u narodnu nošnju i daleko su od toga kako danas zamišljamo devojke koje se takmiče na izborima lepote. Ipak, većina onih koji su komentarisali fotografiju složili su se da se pojam ženstvenosti od tada do danas uopšte nije promenio. Sve ostalo, nažalost, jeste:

Ideja izložbe  bila je da se kroz foto-građu preuzetu iz jugoslovenskih i turskih dnevnih listova tokom ’20-ih i ’30-ih godina prati razvoj država nastalih na ostacima Osmanskog carstva, piše portal Istorijski zabavnik.

Ova fotografija tako je bila samo jedna od onih kojima je kroz objektive foto-reportera „Politike“ i „Vremena“ i istanbulskih listova „Džumhurijet“ i „Akšam“ autorka izložbe dočarala svakodnevni život ljudi iz Beograda, Sarajeva, Istanbula i Ankare u prvim decenijama 20. veka.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar