U trendu

Štene košta i do dva miliona dolara: Ovo je najskuplja rasa pasa na svetu

Nedavno je u Kini prodano štene tibetanskog mastifa za rekordnih dva miliona dolara, čime je postalo najskuplji pas na svetu.

Štene je prilikom prodaje imalo impresivnih 90 kilograma te visinu od 80 centimetara. Iako se često koristi izraz „mastif“ za sve velike pasmine pasa, tibetanski mastif zapravo potiče iz Tibeta i Himalaja, a Evropljani su ga tako nazvali.

Ova pasmina je vekovima bila korišćena kao pas čuvar stoke i domaćinstava u Tibetu. Međutim, sve do sredine 20. veka bila je gotovo nepoznata u Evropi, a zahvaljujući naporima evropskih uzgajivača, uspela je da se očuva od izumiranja.

Postoje različite legende o njihovom poreklu, uključujući priče da su stigli u Centralnu Aziju prateći Atilu Bič Božji, kao i da su tibetanski mastifi bili „božanski psi“ koji su predstavljali transformaciju tibetanskog sveštenika u psa.

Nakon ovog neverovatnog prodajnog uspeha, uzgajivači su se posvetili uzgoju ove pasmine. Međutim, ispostavilo se da su tibetanski mastifi vrlo skupi za održavanje, a njihova socijalizacija zahteva dosta vremena.

Ova pasmina pasa smatra se jednom od najzdravijih, s obzirom na to da su tokom procesa evolucije razvili otpornost na većinu bolesti.

Fascinantno je da se tokom svog života, u većini slučajeva, ova pasmina pasa ne razboli ni od jedne bolesti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar