U trendu

Stiv Foset balonom obleteo svet

Ekscentričnom Stivu Fosetu, 58-godišnjem američkom milijarderu i avanturistu, o kom svakih nekoliko meseci čujemo nešto, pa onda opet potone u zaborav, pre nekoliko dana najzad je uspelo da postane prvi čovek koji je sam, balonom, obleteo svet. Za ovaj poduhvat bilo mu je potrebno četrnaest dana. Proslavu „obavljenog zadatka“ morao je, međutim, da pomeri za dan kasnije, pošto su vetrovi, koji su do tada bili na njegovoj strani, iznenada postali jači na kraju putovanja, tako da je u vazduhu proveo i jedan „bonus“ dan.

Fosetova prvobitna namera bila je da u četvrtak, 4. jula u zoru (po australijskom vremenu), sleti duboko u unutrašnjost australijskog kontinetna, severno od Adelaida, koji je smešten na jugu zemlje, budući da su pustinjski vetrovi u toj oblasti obično blagi. Međutim, brzina vetra na zemlji iznosila je čak 30 kilometara na čas, što je potpuno poremetilo Fosetove planove, s obzirom na to da je bezbedno spuštanje moguće izvesti pri maksimalnoj brzini vetra od 16 kilometara na čas. Stoga je Foset morao ostati na visini od 6.000 metara i čekati pravi trenutak za sletanje.

Foset je liniju cilja svog istorijskog, rekordnog leta prošao u sredu, 3. jula, u 13:40 po Griniču, kada je preleteo 117. stepen istočne geografske dužine iznad olujnog južnog okeana, što je isti meridijan sa kog je i krenuo na svoje putešestvije (premda je poleteo sa zemlje, sa krajnjeg zapada Australije). Foset je preleteo gotovo 31.380 kilometara oko južne hemisfere.

Samo nekoliko časova pre sletanja, u Fosetovom balonu izbio je požar, koji je dodatno unervozio već istrošenog Foseta, koji je tom prilikom izjavio: „Bez obzira na to što je put oko sveta završen, stvarno sam nervozan i biću nervozan sve dok u zoru ne spustim balon na zemlju.“

Ipak, sve se završilo srećno: Foset je uspeo da u četvrtak, 4. jula, svoj balon „Duh slobode“ najzad prizemlji u blizini australijskog grada Bardsvila, na krajnjem zapadu zemlje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.