U trendu

Što odvratnije, to bolje: novi trend preplavio net (foto, video)

Instagram su preplavili video-snimci „vanzemaljske joge“, neobičnog pokreta koji je postao pravi viralni fenomen.

Reč je zapravo o tradicionalnom joga-pokretu koji se naziva nauli, koji podrazumeva potpuno izdisanje, izdvajanje abdomena i uvlačenje ispod rebara. Taj pokret navodno poboljšava probavu, ali praktikovanje naulija nije nešto što se često viđa.

Na stranici „Nauli.org“ se navodi da pokret može savladati osoba bilo koje starosne dobi i iskustva s jogom. Na nekim časovima joge nauli se nalazi među prvim pokretima koje polaznici uče.

https://www.instagram.com/p/BSeejwpDlTI/

Da biste naučili nuli potrebno je savladati četiri pokreta. Prvi je Uddiyana Bandha, abdomenalna bravica koja podrazumeva pražnjenje pluća i uvlačenje stomaka ispod rebara. Slede Madhyana Nauli, Vama Nauli i Daksina Nauli i koji izoluju kontrakciju centralne, leve i desne strane trbušnih mišića.

https://www.instagram.com/p/BSb6nMkDLnY/

Smatra se da nauli ima niz prednosti, među kojima su popravljanje raspoloženja, emocionalna stabilnost, uravnoteženje hormona i držanje organa u formi. Ipak, stručnjaci ističu da pokrete ne bi trebalo raditi bez nadzora kvalifikovanog instruktora joge, jer u slučaju nepravilnog izvođenja mogu izazvati nelagodu, čak i povrede.

(Sputnjik)

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.