Supermasivna: Otkrivena crna rupa 100.000 puta veća od Sunca

Astronomi su otkrili postojanje ogromne crne rupe u središtu naše galaksije, što će, ako se otkriće i definitivno potvrdi, a sva je prilika da hoće, biti već druga supermasivna crna rupa u Mlečnom putu.

Naučnici iz Japana do otkrića su došli tako što su teleskop u pustinji Atakami u Čileu, koji je jedan od najmoćnijih teleskopa na svetu, okrenuli prema oblaku gasa u neposrednoj blizini našeg galaktičkog središta kako bi si objasnilo vrlo čudno ponašanje oblaka, odnosno izrazito različite brzine kretanja molekula vodonikovog cijanida i ugljen-monoksida.

Ispalo je da je još jedna supermasivna crna rupa od središta galaksije udaljena „samo“ 200 svetlosnih godina, da u promeru ima 1.400 milijardi kilometara i da je blizu 100.000 puta masivnija od Sunca.

Za Mlečni put se, inače, smatra da u sebi nosi blizu 100 miliona crnih rupa raznih dimenzija.

Međutim, astronomi su do sada otkrili samo njih 60.

Astronomija i fizika predviđaju i to da bi velike galaksije poput naše trebalo da imaju u samom svom središtu supermasivne crne rupe kao gravitaciono težište.

Zato nije bilo nikakvo posebno iznenađenje kad su astronomi iz „Čandra iks rej“ observatorije pre tačno četiri godine definitivno potvrdili postojanje supermasivne crne rupe Strelac A. Tada se ispostavilo i to da je to ekstremno gravitaciono svemirsko telo čak četiri miliona puta masivnije od Sunca i da je od nas udaljeno 26.000 svetlosnih godina.

I dok fizika za manje crne rupe smatra da nastaju nakon što eksplodiraju najmasivnije zvezde, srednje i velike crne rupe, smatra se, nastaju tako što se manje crne rupe privlače i spajaju se.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.