Suze su lek

Sigurno se svima vama desilo da osetite potrebu da zaplačete kada vas nešto zaboli. Najčešći uzrok tome jeste nesnosni bol koji osećate. Međutim, odmah se i pitate šta će reći neko ako vas vidi u takvom izdanju – pa nemate više pet godina!

Mala deca često plaču, i to se smatra normalnim. Međutim, kada se odraste, plakanje postaje nedolično, čak i kada neko padne ili se ozledi. U takvim slučajevima dečacima se obično kaže da ne plaču i da budu muško, a devojčicama da ne plaču, jer više nisu male. Svima to zvuči poznato. Naravno, te reči malo koga mogu da smire. Dete najčešće nastavlja da plače. Verovali ili ne, tada postupa pravilno. Lekari su zapazili da suze olakšavaju patnju, ali ne samo to. Suze leče.

Kako smatraju stručnjaci, u organizmu svakog čoveka, pored imunog sistema, postoji i drugi zaštitni sistem, specijalno namenjen zaceljivanju najrazličitijih povreda kao što su ogrebotine, masnice i slično. On ne može da dejstvuje odvojeno od nervnog sistema. Kako nervni sistem sazna za povredu? Putem bola, naravno. Signal bola komanduje da se uključi zaštitni sistem i ukloni povreda, to jest, da se otpočne sa lečenjem.

Zašto u tom slučaju imamo potrebu da plačemo? Tu se ipak ne može govoriti o potrebi, ali čak i ako čovek ne plače, suze će zbog bola same navirati na oči. To je spoljašnja manifestacija rada suznih žlezda. Njihov glavni zadatak je u tome da na signal bola počnu da luče biološki aktivne materije koje ubrzavaju zaceljivanje rane. Zato, iako ste čvrsto odlučili da ne želite da zaplačete, suze će se ipak pojaviti – nezavisno od vaše volje.

Dakle, ako ste se povredili, ili vam se plače – slobodno plačite! Tada će i rane brže zarasti. Nemojte se obazirati na to što kaže vaša okolina! Plakanje je korisno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.