U trendu

Svađa Crkve i grada Rima: Čiji je novac iz čuvene fontane?

Između rimske gradonačelnice i Katoličke crkve u tom gradu izbila je svađa zbog novčića koji se prikupljaju iz slavne fontane „Trevi“.

Naime, svake se godine iz ove, više od tri veka stare fontane, koju godišnje poseti milion turista i u nju ubace novčić, prikupi blizu 1,5 miliona evra.

Do sada se taj novac tradicionalno davao Crkvi za pomoć najugroženijim. Međutim, sada Virdžinija Ragi, gradonačelnica Rima, želi da taj novac utrošiti za gradsku infrastrukturu koja se raspada. Crkveni „Caritas“ upozorava da bi u tom slučaju ionako siromašni ljudi postali još siromašniji.

– Nismo predvideli ovakav gubitak. Još se nadam da ta odluka nije konačna – rekao je otac Benoni Ambarus, direktor „Caritasa“, a prenosi Index.hr.

Gradski većnici su ipak dali zeleno svetlo za odluku gradonačelnice koja bi se trebalo da počne da se primenjuje od aprila.

Brojni Italijani traže od društveno odgovornih medija da učine pritisak na gradsko veće da još jednom razmisle o svojoj odluci.

Virdžinija Ragi došla je na čelo Rima 2016. godine, ali popularnost joj sve više opada. U oktobru su hiljade demonstranata tražile njenu smenu zato što se nije uhvatila ukoštac s problemima, kao što su nepokupljeno smeće i ulice pune rupa.

Bitno je podsetiti da je tradiciju bacanja novčića u „Trevi“ popularizovala romantična komedija iz 1954. “Tri novčića u fontani“ s Frankom Sinatrom. Takođe je poznata i scena iz filma “La Dolce Vita“ s Anitom Ekberg koja po toj fontani hoda u pripijenoj haljini.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar