Sveti pas

Verovatno nijedna rasa pasa nije okružena tako romantičnim oreolom kao bernandinci. Svi znaju da oni spasavaju ljude u planinama.

Ime im je povezano sa jednim od planinskih prevoja u švajcarskim Alpima, a slavna istorija sa avgustovskim samostanom na Velikom Sen Bernaru, kako se taj prevoj zove. Samostan je veoma star, i to preko hiljadu godina. U toj dugačkoj istoriji bilo je svega – mnogobrojni požari, napadi razbojnika, lavine kojima Veliki Sen Bernar duguje svoju strašnu slavu, spasavanje i pogibije putnika i, naravno, psi. Ipak, monasi nisu bili prvi koji su se tu naselili. Staza na prevoju bila je jedna od najvažnijih veza Italije sa ostalom zapadnom Evropom. Čak su i drevni Rimljani ovde imali svoju službu.

Izuzetno loše vremenske prilike, lavine i dubok sneg koji je pokrivao pukotine otežavali su i činili vrlo opasnim prelazak preko prevoja. Ipak, na prevoju su se oko 1650. godine pojavili psi. Jedna slika iz 1660. godine prikazuje i psa koji je veoma sličan današnjem bernandincu. To je verovatno bio njegov daleki predak – tibetanski vuk. Pse su na prevoju verovatno prvo držali kao čuvare, a tek kasnije, uvidevši korist od njih, počeli su da ih dresiraju. Kada su pretile lavine, monasi su išli sa opremom za spasavanje i vodili se prema psima, koji su bili odlično dresirani i imali izvanredna čula, tako da su nalazili ljude pod snegom na tri metra dubine, a znali su da se vrate u samostan i za vreme jake mećave. Ovi psi imali su još jednu korisnu osobinu, a to je da se prilikom približavanja nepogode uznemire, pa se po tome mogla predvideti mećava – i 40 do 60 minuta ranije.

Od 962. godine, kada je nastao, samostan na prevoju Veliki Sen Bernar bio je sklonište za putnike, a obaveza monaha bilo je gostoprimstvo i spasavanje putnika. Teška služba monaha, koju su kasnije olakšali psi, donela je svetsku slavu i jednima i drugima. U samostanu se vodi brižljiva evidencija o spasenima; po toj evidenciji, ukupno je spaseno oko 2.500 ljudi. Najpoznatiji pas bio je čuveni Bari, koji je živeo od 1800. do 1812. godine i spasao 40 ljudi.

S vremenom su bernandinci ušli u modu. Počeli su da ih uzgajaju u mnogim zemljama, a najviše u Engleskoj. Današnji bernandinac je lep kućni ljubimac za decu i odrasle.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.