Svetska populacija biće 8,8 , ilijardi pre polovine veka

RIM – Najnovija studija Rimskog kluba, predviđa da će prema trenutnim trendovima, svetska populacija dostići 8,8 milijardi pre sredine veka, a zatim brzo opasti.

To ukazuje da populaciona bomba zbog koje se dugo strahovalo, možda neće eksplodirati, piše Gardijan i dodaje da bi vrhunac mogao doći i ranije ako vlade preduzmu progresivne korake za rast prosečnih prihoda i nivoa obrazovanja.

Kako se navodi, nove prognoze su dobra vest za globalno okruženje.

Kada se demografska erupcija prevaziđe, pritisak na prirodu i klimu bi trebalo da počne da jenjava, zajedno sa povezanim društvenim i političkim tenzijama.

Međutim, autori upozoravaju da samo pad nataliteta neće rešiti ekološke probleme planete, koji su već ozbiljni na nivou od 7,8 milijardi stanovnika i prvenstveno su uzrokovani prekomernom potrošnjom bogate manjine.

Opadanje broja stanovnika, takođe, može stvoriti nove probleme, kao što je smanjenje radne snage i veći pritisak na zdravstvenu zaštitu povezan sa starenjem društva.

Jedan od autora izveštaja, Ben Kalegari, rekao je da su nalazi razlog za optimizam – ali da postoji začkoljica.

„Ovo nam daje dokaz da verujemo da populaciona bomba neće eksplodirati, ali se i dalje suočavamo sa značajnim izazovima iz perspektive životne sredine“, istakao je on.

Prema Kalegarijevim rečima, potrebno nam je mnogo truda da se pozabavimo trenutnom razvojnom paradigmom prekomerne potrošnje i prekomerne proizvodnje, koji su veći problemi od populacije.

Prethodne studije su predviđale mračniju sliku.

Prošle godine, UN su procenile da će svetska populacija dostići 9,7 milijardi do sredine veka i nastaviti da raste nekoliko decenija nakon toga.

Novu projekciju, koja je danas objavljena, izradile su institucije Svet za sve – grupa vodećih ekoloških naučnih i ekonomskih institucija, uključujući Potsdamski institut za istraživanje uticaja klime, Stokholmski centar za otpornost i Norvešku poslovnu školu BI.

Izveštaj je zasnovan na novoj metodologiji koja uključuje društvene i ekonomske faktore koji imaju dokazan uticaj na natalitet, kao što su podizanje nivoa obrazovanja, posebno za žene i povećanje prihoda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.