U trendu

Teška za održavanje

Ptičica po imenu naočarka sreće se u južnoj Aziji, na Sudanskim ostrvima, pa sve do Australije. Velika je od devet do deset centimetara. Perje joj je žućkasto, a na repu prelazi u oker. Čelo i grudi su svetložuti, a na trbuhu, u pravcu repa, perje je sivo. Ovu ptičicu karakteriše duži i pomalo savijen kljun, a oko očiju ima izrazito bele bradavice, koje podsećaju na naočare, po čemu je i dobila ime.

Spada u ptice nektarice, jer se hrani sokom zrelog voća i nektarom tropskog cveća. Voli i insekte. Iako je suptropska vrsta i osetljiva na oštriju klimu, dobro se snalazi i ponaša u ropstvu, to jest, u kavezu.

Brzo se širi krug ljubitelja ptica koji žele da imaju naočarku. Neki uzgajivači uspevaju da othrane i mlade ptice, mada to nije nimalo lako. Uzgoj ove vrste otežava baš ishrana. Hrana koja je neophodna naočarki je prilično komplikovana za pripremu. Naime, naočarkama se daje pasirano voće i kuvana jaja, kojima se dodaje šargarepa, pšenični griz ili izmrvljen keks, isitnjen zeleniš, pre svega spanać i kelj, a svi ti sastojci se dobro izmešaju. U ovu smešu dodaje se nekoliko kapi multivitamina ili ribljeg ulja, a treba davati i mravlja jaja, crve brašnare, larve komaraca i slično. Budući da je priprema ovakve hrane izuzetno složena, naočarku teško uzgajaju početnici. Pripremljena hrana je izuzetno lako kvarljiva, pa treba spremati samo onoliko koliko ptica može da pojede.

Naočarka se gnezdi i izvodi mlade kao i ostale nektarice i kolibriji. Veoma je miroljubiva i lako se pripitomljava. Može čak da se pusti da slobodno leti po stanu, a rado sleće na vlasnikovo rame i uzima hranu iz njegove ruke. Bez obzira na sve poteškoće prilikom njenog uzgoja, mnogi ljubitelji ptica i dalje žele da imaju u svom stanu baš ovu ptičicu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.