U trendu

Tradicija ispijanja čaja u Britaniji gubi bitku sa voćem

Prodaja tradicionalnog engleskog crnog čaja u Britaniji pala je za 22 odsto od 2010. godine do danas.

Britanci su 2010. popili 97 miliona kilograma crnog čaja a očekuje se da ove  godine neće popiti više od 76 miliona kilograma, saopštio je institut za proučavanje tržišta Mintel.

U izveštaju instituta se predviđa da će prodaja do 2020. pasti na 68,7 miliona kilograma crnog čaja.

„Britanci, čini se, gube interesovanje za tradicinalno ispijanje čaja“, navodi se u izveštaju Mintela.

„Popularnost klasičnog crnog čaja jenjava među Britancima koji se sve više okreću drugim napicima, posebno prirodnim sokovima od voća i povrća“, objašnjava autor izveštašja, Ema Kliford.

Prodaja sveže isceđenih sokova je sve popularnija među mladima životnog doba između 24 i 35 godina, i njihova potrošnja u Britaniji je porasla u poslednjih pet godina za 31 odsto, prenosi AFP.

U izveštaju se navodi da su i klimatske promene dovele do smanjenja ispijanja čaja u Britaniji, uz podsećanje da je 2014. najtoplija zabeležena godina na Zemlji, zbog čega  se Britanci sve više okreću osvežavajućim pićima posebno u letnjem periodu.

Tradicionalno ispijanje čaja obično je praćeno i grickanjem keksa i ponekog kolača, ali je i potrošnja keksa i čajnih kolačića drastično smanjena, što je još jedan razlog pada potrošnje čaja.

Ipak, ispijanje čaja ostaje deo svakodnevnog rituala velikog broja Britanaca. Prema podacima Mintela, 54 odsto Britanaca i dalje pije bar jednu šolju čaja dnevno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.