U trendu

Tragovi života? Naučnici potvrdili postojanje metana na Marsu

Višegodišnja dilema ima li metana na Marsu konačno je razrešena, jer su naučnici potvrdili postojanje ovog gasa  na Crvenoj planeti kao i odakle bi on mogao da dolazi.

Još pre 15 godina je evropska sonda izvestila o tragovima metana u atmosferi Marsa, ali mnogi naučnici nisu bili sigurni jesu li ti podaci tačni jer metan inače, barem na Zemlji, proizvode organizmi.

Sada je međunarodni tim naučnika  uporedio posmatranja sa dve različite sonde koje su prikupile podatke 2013. godine kako bi pronašli čvrsti dokaz da na Marsu zaista postoji metan, piše Phys.org.

Otkrili su da  je izvor najverovatnije smrznuti metan ispod stena u blizini tzv. Galeovog kratera za koji se dugo smatra da je isušeno korito jezera. Smatraju da  taj ledeni pokrov ponekad ispusti metan u atmosferu.

– Ovo je jako uzbudljivo i nismo to očekivali. Dva potpuno zasebna istraživanja su pokazala na isto područje koje bi moglo biti izvor metana – rekao je Marco Giuranna sa Rimskog nacionalnog instituta za astrofiziku.

Takođe, Giuranna kaže kako njegova prisutnost na Marsu ne mora nužno značiti da postoji život i na Crvenoj planeti

– Metan je važan jer bi mogao biti indikator mikrobiološkog života. Određeni tipovi mikroba koriste metan kao izvor energije. Međutim, metan se može proizvesti i tekom abiotičkog procesa – istakao je Giuranna pa dodao kako je potrebno napraviti dodatna istraživanja smrznutog metana na Marsu.

Ako bi pronašli velike količine ovog gasa  on bi mogao podržavati ljudske misije na Marsu te bi ujedno mogao biti i gorivo za industrijske procese, ali i gorivo za povratak ljudi ako bi ikada ljudska misija otišla do Marsa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar